Oekraïne

Oekraïne vreest dat Rusland spoedig binnenvalt

Door Tom Reijner - 07 september 2017

Rusland houdt, samen met buur Wit-Rusland, een enorme militaire oefening aan de grens met de Baltische Staten en Oekraïne. Volgens het Kremlin doen aan operatie Zapad dertienduizend militairen mee, maar Duitsland denkt dat het er tien keer zoveel zullen zijn. Oekraïne vreest een invasie.

De Oekraïense president Petro Porosjenko maakt zich grote zorgen over de oefening, die door de Russen is Zapad is genoemd, dat ‘westen’ betekent.

Alle hens aan dek voor Kiev

Hij is bang dat de oefening, waaraan ook de Wit-Russen meedoen, een rookgordijn is voor een mogelijke Russische invasie. Voor Kiev is het alle hens aan dek. Vanwege de oefening, die wordt gehouden tussen 14 en 20 september, voert Oekraïne de grensbewaking.

Volgens Porosjenko is er ‘meer en meer’ bewijs dat Moskou zich voorbereidt op een ‘offensieve oorlog op enorme schaal’, temeer omdat er geen enkel signaal is dat de Russen zich willen terugtrekken uit de Donbass (het oosten van Oekraïne) en de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde. Het Kremlin ontkent nog altijd dat het de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne aanstuurt.

President Porosjenko, ooit binnengehaald als de man die het land uit de crisis moest halen, faalt op alle fronten. Toch vertrekt hij niet zomaar.

‘Zevenduizend wagons met soldaten en materieel naderen onze grenzen. Er is geen garantie dat alles na de manoeuvre terugkeert naar Rusland,’ aldus de Oekraïense president.

Rusland zegt dat er dertienduizend soldaten meedoen aan Zapad, maar Duitsland schat dat het er tien keer zo veel zijn. ‘Zonder twijfel willen de Russen hun macht demonstreren,’ zegt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen: ‘Het zijn er meer dan honderdduizend.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.