Frankrijk

Rechterhand Le Pen verlaat Front National met slaande deuren

Door Berend Sommer - 21 september 2017

Florian Philippot, de rechterhand van Marine le Pen, verlaat het Front National per direct. Dit kondigde hij donderdagochtend aan, na een hoogoplopend conflict met partijleider Marine Le Pen.

Philippot maakte zijn beslissing vanochtend bekend op televisiezender France 2. Hij stond al langer onder druk van de partijleiding om het rechts-nationalistische Front National te verlaten, omdat hij andere standpunten heeft dan Marine Le Pen. Ook werd het onacceptabel gevonden dat hij naast vicepresident van het Front National ook voorzitter was van de politieke vereniging Les Patriotes.

Le Pen zorgde er woensdag voor dat Philippot zijn bevoegdheden als vicevoorzitter moest inleveren. Daarover zegt Philippot vanochtend: ‘Ze hebben me verteld dat ik vicepresident voor de bühne was… Luister, ik houd niet van poppenkast, en ik heb er nooit van gehouden om inactief te zijn. Daarom verlaat ik het Front National.’

Koerswijziging Front National

Na de presidentsverkiezingen, waarbij Marine Le Pen de tweede ronde haalde maar kansloos werd verslagen door Emmanuel Macron, liet ze weten dat ze haar partij ging reorganiseren. ‘Kennelijk is er in dat plan voor mij geen plaats,’ zo reflecteert Philippot op de ingezette koerswijziging.

Philippot was sinds 2011 de belangrijkste partijstrateeg van het Front National. Hij probeerde de partij weg te halen uit de extreem-rechtse en antisemitische hoek. Ook pleitte hij ervoor om Frankrijk uit de euro en de Europese Unie te halen. Dat laatste standpunt was voor Le Pen moeilijk te verdedigen tijdens de verkiezingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.