Duitsland

Schulz ‘grapt’: Merkel mag wel mijn vicekanselier worden

Door Emile Kossen - 11 september 2017

Bij de Duitse parlementsverkiezingen stevent de SPD af op een nieuwe nederlaag. Toch komt lijsttrekker Martin Schulz (61) met een opvallend voorstel: Angela Merkel mag vicekanselier worden in zijn kabinet.

De SPD lijkt een nederlaag op 24 september niet te kunnen voorkomen. Twee weken voor de verkiezingen wordt Schulz door journalisten al niet eens meer gevraagd wat hij als leider van Duitsland zal doen. Wel of hij een kabinet geleid door Merkel zal steunen. Immers, het lijkt vast te staan dat de christen-democraten opnieuw de grootste worden.

Merkel als nummer twee?
Tijdens een persconferentie reageerde Schulz geprikkeld, maar met gevoel voor humor. ‘Ik streef er nog altijd naar om de nieuwe bondskanselier te worden. Wie van Merkel afwil, moet op Schulz stemmen. Dat is duidelijk. En als Merkel dan wil toetreden tot mijn kabinet, dan mag ze wel vicekanselier worden.’

In de peilingen staat het CDU van bondskanselier Angela Merkel ruim aan kop. Gemiddeld komt de partij uit op 37 procent, terwijl iets meer dan 20 procent van de ondervraagden voor de SPD kiest. De vier kleinere partijen, met als opvallende naam het populistische Alternative für Deutschland (AfD), verdelen de rest van de stemmen.

Maar, zo zegt Schulz, peilingen zijn maar peilingen. ‘Het zal allemaal wel. Ik vecht voor mijn eigen overtuigingen.’ De sociaal-democraat wijst erop dat veel Duitse kiezers – sommige peilbureaus hebben het over de helft – nog geen definitieve keuze hebben gemaakt. ‘Mijn partij blijft vechten voor wat ons land nodig heeft.’

Inspiratieloos
De campagne van Schulz is tot dusver weinig inspirerend. Op sociaal-economisch terrein draait Duitsland goed: de werkloosheid is laag en het is lastig voor Schulz om zich van Merkel te onderscheiden. Delen van zijn ‘vierpuntenplan voor Duitsland’ worden al uitgevoerd door het zittende kabinet. Bovendien lijken recente pogingen om de kiezers aan te spreken als ‘Europeanen’ – Schulz was jarenlang voorzitter van het Europees Parlement in Brussel – weinig Duitsers te boeien.

Merkel waakt intussen voor onderschatting van de concurrentie. ‘Veel mensen zeggen dat de verkiezingen al beslist zijn. Dat is niet zo,’ zei de bondskanselier tijdens een partijbijeenkomst in Deldrück. ‘Het CDU kan geen enkele stem weggeven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.