Verenigd Koninkrijk

Stapt Boris Johnson op na controversieel Brexit-artikel?

Door Elif Isitman - 19 september 2017

Er gaan geruchten dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ontslag neemt na de Brexit-speech die premier Theresa May vrijdag zal houden in Florence. Johnson zou het niet eens zijn met de Brexit-strategie van zijn eigen regering, en vinden dat de regering zich te veel naar de wensen van de Europese Unie schikt.

Dat bleek dit weekeinde ook al, toen hij zonder instemming van de regering zijn eigen visie op de Brexit presenteerde in een opiniestuk in het dagblad The Daily Telegraph.

Diezelfde krant meldde dinsdag dat Johnson van plan zou zijn op te stappen uit protest tegen de Britse Brexit-strategie. Johnson zelf ontkent desgevraagd de geruchten.

‘Nest van zingende vogeltjes’

Johnson is dinsdag in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. ‘We werken samen, dat is het sleutelelement, om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië gebruik kan maken van de kansen die de Brexit ons biedt,’ aldus Johnson tegenover SkyNews.

Toen hij werd gevraagd of hij zou opstappen, was zijn antwoord een stevig ‘nee’. Ook ontkent hij dat er verdeeldheid over de Brexit-strategie zou zijn binnen de regering. ‘We zijn een nest van zingende vogeltjes.’

Contrast met wens van Brexit-minister

In zijn opiniestuk dat zaterdag werd gepubliceerd, schreef hij dat hij een korte transitiedeal wil, waarin de Britten geen grote bedragen hoeven over te maken naar de Europese Unie. Het staat in scherp contrast met wat  minister Philip Hammond van Financiën en Brexit-minister David Davis eerder verklaarden. De twee spraken van een ‘Zwitserland-achtige deal’ waarin de Britten toegang blijven houden tot de interne vrije markt, in ruil voor structurele betalingen aan Brussel.

Het artikel van Johnson zorgde voor irritatie bij May, die maandag tevens ontkende dat er sprake was van verdeeldheid binnen de regering. ‘Boris is Boris,’ was haar reactie toen haar werd gevraagd naar Johnsons opiniestuk.

Johnson ontkent dinsdag eveneens dat hij de regering probeert te ondermijnen: ‘Er zit maar één persoon achter het stuur – en dat is Theresa.’ Mogelijk is hij op het matje geroepen vanwege het artikel van dit weekeinde.

May heeft zich de afgelopen tijd redelijk op de achtergrond gehouden wat de Brexit betreft, en heeft de meeste verklaring overgelaten aan Brexit-minister Davis. In de speech die ze vrijdag houdt, zal ze naar verwachting een steviger standpunt innemen dan ze de laatste maanden heeft gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.