Duitsland

Toch incident met Merkel in verder rimpelloze campagne Duitsland

Door Tom Reijner - 05 september 2017

Tot dusver verloopt de campagne in Duitsland bedeesd en overwegend rustig, maar dinsdag heeft zich toch een incident voorgedaan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg tijdens een campagnebijeenkomst in universiteitsstad Heidelberg tomaten naar zich toegeworpen.

Uit het publiek kwamen twee tomaten aangezeild, waarvan er een Merkels heup raakte. Een deel van het fruit kwam op haar rode blazer terecht.

Merkel moest een beetje lachen om de tomaat

Ook de moderator van het evenement in de Zuid-Duitse stad Heidelberg werd geraakt. De Duitse bondskanselier maakte een onverstoorbare indruk na het incident. Ze moest een beetje lachen en veegde de restjes tomaat af met een zakdoekje. Ze bood ook de moderator een tissue aan. Het is nog niet duidelijk wie de tomaten heeft gegooid.

De politie doet onderzoek naar het incident in deze tot dusver rimpelloze campagne. Op de campagnebijeenkomst op de Universitätsplatz waren zo’n drieduizend mensen afgekomen. Onder hen was dus ook een aantal tegenstanders van Merkel. Zij riepen leuzen als “Stop ermee, verraadster’ en ‘Merkel moet weg’, signaleerde de plaatselijke nieuwswebsite Heidelberg24.

Toetredingsgesprekken met Turkije stoppen

Merkel lijkt op weg naar haar vierde termijn als bondskanselier. Haar belangrijkste uitdager is de sociaaldemocraat Martin Schulz van de SPD, de partij die samen met Merkels CDU/CSU in de regering zit. De twee rivalen debatteerden zondagavond voor de eerste en enige keer bijna 90 minuten lang. De grootste Duitse tv-zender ARD hield na afloop van het debat een peiling over wie kiezers de winnaar vonden.

Na een lange reeks successen in de deelstaten, vooral in de voormalige DDR, hoopt de AfD deze maand op toegang tot het federale parlement in Berlijn. Hoe gaat het?

De meerderheid vond Merkel het meest overtuigend, en concreter op diverse thema’s. Hetzelfde resultaat kwam naar voren uit een peiling van de eveneens publieke zender ZDF. in het debat deed Merkel de uitspraak dat zij de gesprekken met Turkije over EU-toetreding definitief wil stoppen (als mijn EU-collega’s dat ook goed vinden, zei ze er wel bij). Schulz zei hetzelfde te willen als hij bondskanselier wordt. De verkiezingen zijn op 24 september.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.