Frankrijk

Universiteit schort lessen op na migranten op campus

Door Tom Reijner - 19 september 2017

De lessen op een universiteit in de Franse stad Reims zijn tot nader order opgeschort. De reden is dat migranten op het campusterrein een tentenkamp hebben opgezet.

De maatregel raakt zo’n achtduizend studenten, meldt de Franse radiozender Europe 1.

‘De toegang tot de universiteit is vanaf nu verboden totdat de veiligheid is hersteld,’ schreef de president van de universiteit Guillaume Gellé zondagavond.

Zelfgemaakte onderkomens

Zo’n veertig migranten hebben hun tenten opgezet op het campusterrein in Reims, een stad in het noordoosten van Frankrijk. Volgens studentenbond UNEF is gezamenlijk besloten om de migranten naar de campus te verplaatsen ‘nadat deze personen waren gedwongen hun zelfgemaakte onderkomens in de stad te verlaten’. Dat tentenkamp werd door lokale inwoners ook wel ‘mini-Calais’ genoemd – een verwijzing naar het intussen opgedoekte migrantenkamp in de Franse havenstad Calais.

Migranten gestrand in het park in Rome: waar moeten zij heen?

De migranten, die zonder uitzondering naar Groot-Brittannië willen, hebben zich sindsdien verspreid over de rest van Frankrijk.  UNEF roept het stadsbestuur van Reims dringend op om deze families ergens anders onder te brengen. De universiteit ging, na een lange zomervakantie, twee weken geleden weer open.

In Grande-Synthe brak vorig jaar brand uit

De Franse autoriteiten hebben intussen het migrantenkamp Grande-Synthe bij Duinkerken ontruimd. Daar hielden zich honderden migranten op. Volgens de lokale overheid moesten de mensen ‘in veiligheid’ worden gebracht.In de noordwestelijke regio van Frankrijk verzamelen zich sinds een paar jaar telkens weer migranten die illegaal naar Groot-Brittannië hopen te reizen.

In het kamp Grande-Synthe brak begin dit jaar brand uit. Destijds zaten er 1.200 à 1.500 mensen. Er vielen tien gewonden. In oktober vorig jaar evacueerde Frankrijk het enorme migrantenkamp bij Calais In de zogenoemde Jungle zaten destijds ongeveer 9.000 migranten. Die werden naar officiële kampen verspreid over heel Frankrijk gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.