Europese Unie

Verhofstadt waarschuwt Britten: ‘Hou je aan EU-wet, of anders…’

Door Berend Sommer - 27 september 2017

De Britten moeten op hun tellen passen, en stoppen met het schenden het Europees recht. Dat vindt Guy Verhofstadt. De voorzitter van de liberalen in het Europees Parlement dreigt de brexitonderhandelingen te verstoren, als het Verenigd Koninkrijk zich niet aan de Europese wet houdt.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Verhofstadt is als lid van het Europees Parlement afgevaardigd om toezicht te houden op het verloop van de Brexit. Ook heeft het Europees Parlement het recht om het resultaat van de brexitonderhandelingen in stemming te brengen. Van dit gegeven maakt Verhofstadt gebruik om zijn ongenoegen te uiten.

Uitzetting vrouw van EU-burger

Verhofstadt doet zijn beklag naar aanleiding van een conflict tussen een Japanse vrouw, Haruko Tomioka, en de Britse staat. Tomioka is de vrouw van een Pools staatsburger, volgens Europees recht zou ze daarom in Londen mogen wonen, maar de Britse autoriteiten hebben gedreigd met uitzetting naar Polen. Het Verenigd Koninkrijk wil dit doen, omdat ze ten onrechte voor 5.000 pond aan kinderbijslag gekregen zou hebben.

Volgens Verhofstadt is de uitzetting van de Japanse vrouw ongehoord. ‘In deze context, zal dit geval onvermijdelijk leiden tot een gekleurdheid van het Europees parlement bij de bespreking van burgerrechten in de onderhandelingen.’ Verhofstadt wijst de Britten erop dat ze zich gewoon aan het Europees recht moeten houden, totdat de Brexit is voltooid.

Verhofstadt schrijft Amber Rudd, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, dat de behandeling van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk het Europarlement negatief zouden kunnen beïnvloeden. ‘Totdat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is, is het verplicht om zich aan de Europese wet te houden, daar hoort ook het vrij verkeer van personen bij.’

Meer bemoeienis bij Brexit

Eerder bemoeide Verhofstadt zich al diverse malen met de Brexit. Vorige maand kreeg Verhofstadt kritiek over zijn houding rondom de Brexit. Hij zou bevoegdheden naar zich toetrekken die hem niet toekomen. Dat vond Syed Kamall, een Brits Conservatief lid van het Europees Parlement. Volgens Kamall is het niet aan Verhofstadt om een oordeel te vellen over de voortgang van de Brexit.

‘Verhofstadt moet de Brexit coördineren voor het Europees Parlement, en heeft een brugfunctie naar de Europese Commissie,’ zei Kamall tegen de BBC. ‘Maar het is niet de bedoeling dat hij probeert om de europarlementariërs te beïnvloeden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.