Duitsland

Wanhopige Schulz haalt nog even alles uit de kast

Door Tom Reijner - 13 september 2017

Het heeft er alle schijn van dat Angela Merkel opnieuw de Duitse bondskanselier wordt. Haar sociaal-democratische tegenstrever Martin Schulz stevent dus af op een nederlaag en doet alles om dit te voorkomen.

Hij wil op het allerlaatste moment – de verkiezingen zijn op 24 september – nog een tv-debat met Merkel, omdat hij het eerste duel op 3 september niet voldoende vond.

‘De Duitse burgers verdienen uitvoerig debat’

Volgens Schulz zijn tijdens die uitzending veel onderwerpen die burgers aan het hart gaan, niet besproken en moet dat zeker nog gebeuren. De brief van Schulz is opgepikt door de Duitse krant Bild. De sociaal-democraat zou willen spreken over onder meer digitalisering, onderwijs en pensioenen: ‘De burgers verdienen een uitvoerig debat over de centrale thema’s voor de toekomst van ons land.’

‘Daarom heb ik mevrouw Merkel dinsdag een brief gestuurd en haar uitgenodigd nog een keer met mij te discussiëren,’ zei Schulz in het ZDF-programma Klartext. De Duitse media (van het publieke ARD tot de commerciële zender RTL) hebben wel oren naar zo’n nieuwe tweestrijd, live op tv. Maar Merkel zou die verzoeken consequent hebben afgewezen. Ze heeft er weinig bij te winnen, want fouten zijn zo gemaakt.

Schulz geprikkeld, maar met gevoel voor humor

De SPD lijkt een nederlaag over pakweg anderhalve week niet te kunnen voorkomen. Twee weken voor de verkiezingen wordt Schulz door journalisten al niet eens meer gevraagd wat hij als leider van Duitsland zal doen. Wel of hij een kabinet geleid door Merkel zal steunen. Immers, het lijkt vast te staan dat de christen-democraten opnieuw de grootste partij worden.

De campagne van Schulz is tot dusver weinig inspirerend: ‘Mijn partij blijft vechten voor wat ons land nodig heeft’

Tijdens een persconferentie reageerde Schulz geprikkeld, maar met enig gevoel voor humor. ‘Ik streef er nog altijd naar om de nieuwe bondskanselier te worden. Wie van Merkel af wil, moet op Schulz stemmen. Dat is duidelijk. En als Merkel dan wil toetreden tot mijn kabinet, dan mag ze wel vicekanselier worden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.