België

Zoon haatimam Amaouch mogelijk uitgezet naar Nederland

Door Berend Sommer - 19 september 2017

De zoon van El Alami Amaouch, de haatimam die preekte in het Belgische stadje Verviers, is het land uitgezet. Souhaib Amaouch riep op tot het doden van christenen, en zou mogelijk staatsgevaarlijk zijn.

El Alami en Souhaid Amaouch. Foto:Photonews

Dat meldt de Belgische krant HLN op basis van berichtgeving van de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Souhaib Amaouch heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Mogelijk wordt hij dus uitgezet naar Nederland.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hierover contact gehad met Theo Francken. ‘Als Souhaib Amaouch daadwerkelijk naar Nederland komt, worden er maatregelen getroffen,’ aldus een woordvoerder van het ministerie.

Veiligheid in het geding

Francken maakt hierbij gebruik van de vreemdelingenwet, die het mogelijk maakt om EU-burgers uit te zetten, wanneer de nationale veiligheid in het geding is. ‘We hebben voldoende indicaties van onze veiligheidsdiensten dat het dossier zwaar genoeg weegt,’ aldus Francken tegen HLN. Eerder werd de verblijfsvergunning van zijn vader El Alami Amaouch ingetrokken.

De zoon van de haatimam publiceerde vorig jaar een filmpje op YouTube, waarin hij ’s nachts door Verviers liep en opriep om christenen te doden. ‘Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood aan hen allen, spaar er niet een.’ Dat is te horen in het filmpje. Op het moment van de opname is de jongen zeventien jaar oud. Later ontkende Souhaib Amaouch dat hij een jihadist is.

‘Gif voor moslimjongeren’

Zijn vader El Alami Amaouch is ook imam geweest in de Haagse As-Soennah- moskee. Amaouch vertrok tien jaar geleden naar het Belgische ‘jihadbroeinest’ Verviers, waar hij zeer actief werd in extremistische kringen. Vorig jaar werd zijn verblijfsvergunning al ingetrokken. Volgens Francken is de imam ‘een gevaar voor de samenleving’, ‘gif voor moslimjongeren’ en verheerlijkt hij terrorisme.

Onder meer Mohammed Merah, de terrorist die een aanslag pleegde in de Franse stad Toulouse, werd door Amaouch beïnvloed. Amaouch vertrok na zijn uitzetting naar Marokko.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.