Mexico

Zware aardbeving legt miljoenenstad Mexico-Stad lam

Door Tom Reijner - 20 september 2017

Bij een zware aardbeving in Mexico met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter zijn veel doden gevallen. Miljoenenstad Mexico-Stad is lamgelegd: behoorlijk wat gebouwen zijn ingestort en de internationale luchthaven werd gesloten.

Zeker 216 mensen zijn om het leven gekomen bij de aardbeving op 51 kilometer diepte in de staat Puebla. Het epicentrum lag zo’n 120 kilometer van Mexico-Stad.

Schoolkinderen en een lerares onder de doden

In de staat Morelos vielen 55 doden, in Mexico-Stad 49 en in de staat Puebla 32. Nog eens 10 doden zijn in de staat Mexico gevallen en 3 in Guerrero, zegt Luis Felipe Puente van Nacional de Protección Civil. Volgens tv-zender Televisia kwamen er door de aardbeving acht schoolkinderen en een lerares om het leven.

Zoeken onder het puin in Mexico-Stad – bron:AFP

Elf kinderen worden nog vermist. Het dodental kan nog verder oplopen. In Mexico-Stad zijn veel gebouwen ingestort en daarin kunnen nog meer slachtoffers al dan niet levend onder het puin liggen. Miljoenen mensen zitten zonder elektriciteit. De internationale luchthaven is dicht. Volgens de Amerikaanse tv-zender CNN is het chaos in de stad met zo’n 8,8 miljoen inwoners. In een aantal gebouwen brak brand uit, ruiten sneuvelden en inwoners renden in paniek de straat op.

President maakt helikoptervlucht

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto maakte een helikoptervlucht over het gebied om te kijken hoe groot de schade nu precies is. Het land werd eerder deze maand ook al getroffen door een krachtige aardbeving van 8,1, waarvan het epicentrum in de Stille Oceaan lag.

Mensen vluchtten in de paniek de straat op – bron: AFP

Toen kwamen bijna honderd mensen om het leven. Het was dinsdag bovendien precies 32 jaar geleden dat bij een grote aardbeving in Mexico-Stad 10.000 mensen om het leven kwamen. Twee uur voor de aardbeving had er nog een herdenking plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.