Catalonië

Spanje: ‘Toespraak Puigdemont was truc’

11 oktober 2017

De toespraak van de Catalaanse leider Carles Puigdemont dinsdag was volgens Alfonso Dastis, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, ‘een truc’. Puigdemont besloot tijdens deze toespraak tegen verwachting niet eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen.

Het Catalaanse parlement ondertekende wel een document waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje. Maar Puigdemont wacht met de implementatie hiervan, omdat hij wil onderhandelen met de Spaanse nationale regering. ‘Na het “ja” van vorige week, hebben we het recht verkregen om een onafhankelijke staat uit te roepen,’ zei de Catalaanse president in zijn toespraak.

De toespraak was ‘een truc om het een te zeggen en het tegenovergestelde te doen,’ zei minister Dastis op het Franse radiostation Europe 1.

Reactie Rajoy

Woensdagmiddag om 16.00 uur wordt een reactie verwacht van de Spaanse premier Mariano Rajoy. De regering is in spoedzitting bijeen. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría wees dinsdagavond alvast een voorstel van de hand om te onderhandelen onder begeleiding van een buitenlandse bemiddelaar.

Op 1 oktober liep een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië volledig uit de hand. Bij gewelddadige confrontaties raakten 33 politieagenten en bijna 900 burgers  gewond. Eerder had het Spaanse Hooggerechtshof het referendum illegaal verklaard. 2,2 miljoen mensen brachten hun stem uit en 90 procent van hen stemde voor onafhankelijkheid. Veel nee-stemmers bleven thuis.

Wereldwijde verontwaardiging

Het geweld leidde wereldwijd tot verontwaardiging. In de dagen na het referendum gingen zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid massaal de straat op. Puigdemont waarschuwde Madrid woensdag niet in te grijpen in het afscheidingsproces en noemde dat ‘een fout die alles verandert’. Volgens de president is er geen contact met de Spaanse regering.

De Spaanse premier Rajoy sloot in een reactie niet uit dat hij het parlement van Catalonië naar huis stuurt en nieuwe verkiezingen organiseert in de opstandige deelregio van Spanje. De Grondwet geeft de premier via artikel 155 deze mogelijkheid.

Het Hof begon woensdag een onderzoek naar diverse kopstukken van de Catalaanse opstand die worden verdacht van opruiing, onder wie het hoofd van de Catalaanse politie. Hij zou een demonstratie bij Catalaanse regeringsgebouwen uit de hand hebben laten lopen.

Madrid: ‘Toespraak over onafhankelijkheid ontoelaatbaar’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.