Spanje

Afgezette Puigdemont verder in het nauw? Dan lonkt België

29 oktober 2017

Het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië kwam hem duur te staan: Madrid zette Carles Puigdemont (en andere Catalaanse leiders af), dreigde hem op te pakken en schreef en passant nieuwe verkiezingen uit. Als het Puigdemont echt te heet onder de voeten wordt, kan hij altijd nog uitwijken naar België.

Hij kan bij ons politiek asiel aanvragen, zegt de Belgische staatssecretaris van Asiel Theo Francken tegen VTM Nieuws.

België heeft het dan aan de stok met Spanje

‘Het is niet onrealistisch,’ geeft Francken aan. ‘Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren (…) maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk. En dan zal hun asielaanvraag zoals alle andere asielaanvragen op een objectieve, correcte en onafhankelijke manier worden bekeken, wat de Spanjaarden daar ook van mogen vinden.’

Asielstaatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus van Vlaanderen. Hij stuurt vliegtuigen vol migranten terug en brengt met EU-collega’s de asiel­instroom terug. ‘Ik erger me aan de zieligheidsindustrie,’ zei hij in een interview met Elsevier Weekblad >

Als Puigdemont inderdaad onderdak vindt in België – en zo een (mogelijk jarenlange) celstraf in Spanje ontloopt – hebben de Belgen het aan de stok met Madrid. Francken beseft dat: ‘Dan komen we natuurlijk ook in een moeilijke diplomatieke situatie met de Spaanse overheid, dat is evident.’ België is één van de weinige landen in Europa waar je ook als Europeaan asiel kan aanvragen, aldus VTM. Francken is politicus van de Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA en kan dus wel sympathie opbrengen voor de Catalaanse separatisten.

Verdeeldheid koren op de molen van Madrid

Of Puigdemont echt gevaar loopt, is nog onduidelijk. Hij wordt waarschijnlijk aanstaande maandag aangeklaagd door het Spaanse Openbaar Ministerie. De verwachting is dat hij wordt vervolgd wegens ‘rebellie’, waarbij hem een gevangenisstraf van maximaal dertig jaar boven het hoofd hangt. Madrid schreef nieuwe verkiezingen in Catalonië uit, die op 21 december zullen plaatshebben. Separatistische hardliners riepen al op tot een boycot van verkiezingen, die door Spanje zijn opgelegd. Daardoor raakt het nationalistische kamp steeds meer verdeeld – koren op de molen van Madrid.

Puigdemont wil intussen de Catalaanse onafhankelijkheid blijven verdedigen en roept op tot democratisch verzet tegen de Spaanse autoriteiten. ‘We willen blijven werken om op te komen voor ons mandaat.’ Puigdemont roept de Catalanen op om volhardend te zijn, en geduld en hoop te koesteren. Zijn ex-vice-president Oriol Junqueras spreekt van een Spaanse ‘staatsgreep’ en zegt dat het zelfverklaarde landsbestuur van geen wijken wilt weten: ‘Puigdemont is en blijft minister-president van Catalonië.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.