Europese Unie

‘Barroso ontsloeg Eurocommissaris onder valse voorwendselen’

Door Berend Sommer - 07 oktober 2017

Oud-voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso zette antifraudedienst OLAF onder druk om een Eurocommissaris te kunnen ontslaan. Dat zegt John Dalli, de oud-Eurocommissaris uit Malta, die een boekje opendoet over zijn voormalig chef. De oud-voorzitter van de Europese Commissie zou Dalli onder valse voorwendselen hebben ontslagen. Daarbij maakte hij misbruik van Europese antifraudedienst ALDO.

Dat meldt het Vlaamse weekblad Knack. Dalli kreeg in oktober 2012 te horen dat Barroso twee persberichten had klaarliggen. Één waarin Dalli zelf ontslag nam uit de Europese Commissie, en één waarin hij door Barroso zou worden ontslagen. Hij koos voor het eerste.

Dalli werkte als Commissaris voor Volksgezondheid aan een strenge tabaksrichtlijn voor de Europese Unie. Daarbij rees het vermoeden dat hij voor 60 miljoen aan smeergeld had gevraagd bij een Zweedse tabaksfabrikant. Dat dit is gebeurd, werd nooit bewezen. Toch zette Barroso hem op straat.

Smeergeldaffaire

Barroso had vermoedens dat Dalli aanspraak wilde maken op 60 miljoen euro aan smeergeld van de Zweedse tabaksfabrikant. In ruil voor dat smeergeld zou hij proberen om het Europese verbod op het Zweedse tabaksproduct ‘snuss’ op te heffen.

De zaak speelt al sinds 2012.  Nu blijkt echter dat het bewijs van Barroso zo dun was, dat er sprake van opzet zou zijn.

Illegale telefoontaps

Barroso haalde zijn bewijs uit een onderzoek van de antifraudedienst OLAF. Onder leiding van OLAF-directeur Giovanni Kessler werd gezocht naar bewijs voor vermeende fraude. Dat leverde een telefoontap op tussen een tabakslobbyist en een medewerker van John Dalli. Dit flinterdunne – en bovendien illegaal verkregen – bewijsstuk werd gebruikt als hoofdreden om Dalli de deur uit te krijgen. Saillant detail is dat de directeur van de antifraudedienst persoonlijk aanwezig was bij het afluisteren van de taps.

Barroso en de tabaksindustrie

Volgens Dalli handelde de OLAF op verzoek van Barroso. ‘Hij [Kessler, red.] deed dit onder zware druk van Commissievoorzitter Barroso,’ vertelt Dalli aan Knack. ‘Barroso was en is nog steeds zeer close met de Amerikaanse tabaksindustrie en hij wist dat ik in mijn nieuwe richtlijn steng zou zijn voor de tabaksfabrikanten. Barroso heeft er alles aan gedaan om mij tegen te werken.’

Ook de woordvoerder van Kessler bij OLAF geeft toe dat er nooit rechtstreeks bewijs is geleverd dat Dalli smeergeld zou hebben ontvangen, alleen ‘indirect bewijs’. De Duitse Europarlementariër Ingeborg Grässle vraagt zich af hoe Kessler al die tijd in het zadel heeft kunnen  blijven. ‘Onbegrijpelijk dat Kessler niet bij de eerste klacht werd geschorst,’ aldus Grässle tegen Knack. Van Kessler werd onlangs bekend dat hij per direct vertrekt bij OLAF, en bij de Italiaanse douane gaat werken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.