Terrorisme

Britse minister wil ‘bijna alle Syriëgangers doden’

Door Berend Sommer - 23 oktober 2017

De enige manier om met IS-strijders af te rekenen, is in bijna ieder geval door ze te doden. Dat zegt Rory Stewart, de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking. Volgens Stewart zijn Syriëgangers zo ver geïndoctrineerd door Islamitische Staat, dat ze niets meer te zoeken hebben in het Verenigd Koninkrijk.

Stewart doet deze felle uitspraken in een interview met BBC. ‘Ze zijn, als leden van Islamitische Staat, totaal devoot aan het oprichten van een kalifaat. Daarbij geloven ze in extreem haatdragende doctrines: die eruit bestaan om zichzelf op te blazen en anderen te vermoorden. Ook schuwen ze geen extreem geweld of barbaarsheid om een staat uit de achtste eeuw op te richten.’

‘Concreet gevaar’

De Britse minister verbindt hier harde consequenties aan. ‘Ik ben bang dat we er rekening mee moeten houden dat deze mensen een concreet gevaar voor ons vormen. Helaas is de enige manier om hiermee om te gaan, in bijna elk geval, ze te doden.’ De Britse regering verklaart dat de uitspraken van Stewart passen binnen het regeringsbeleid.

Deze uitspraak is in contrast met een eerder onderzoeksrapport aan de Britse regering, waarin gepleit wordt om ‘naïeve Syriëgangers’ te ontslaan van rechtsgang. Hierop reageerde Stewart, door te stellen dat de Britse regering zeer duidelijk is geweest dat mensen niet vrijwillig naar Syrië moesten vertrekken.

Buitenlandse strijders Syrië doelwit

De uitspraak volgt op de verklaring van de Amerikaanse commandant Brett McGurk, die zei dat het zijn missie was om ervoor te zorgen dat iedere buitenlandse strijder in Syrië sterft. De afgelopen jaren vertrokken er honderden geradicaliseerde Europeanen naar Syrië en Irak, om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie.

Vorige week dinsdag verklaarde de coalitie tegen IS dat Raqqa was heroverd. Daarmee verliest de terroristische organisatie zijn laatste bolwerk. De verwachting is nu dat een groot aantal Syriëgangers terug wil naar het Europees continent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.