Catalonië

Druk op Puigdemont, politie bij regeringsgebouw

Door Fleur Verbeek - 10 oktober 2017

In afwachting van een bijeenkomst van het Catalaanse parlement dinsdag wordt de druk op de Catalaanse president Charles Puigdemont opgevoerd. De burgemeester van Barcelona Ada Colau heeft hem en de Spaanse premier Mariano Rajoy opgeroepen met een oplossing te komen voor de crisis.

De bijeenkomst van het Catalaanse parlement is beladen omdat Puigdemont vorige week aangaf dat hij er mogelijk de Onafhankelijkheid van Catalonië wil uitroepen. Op dit moment verzamelt steeds meer gewapende politie zich buiten het gebouw. Het omgelegen park is afgesloten en politiebusjes staan bij de ingang en naast het gebouw geparkeerd. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de bijeenkomst illegaal verklaard. Onafhankelijkheid zou niet erkend worden door de Europese Unie.

De afscheidingsbeweging The Catalan National Assembly heeft zijn volgers in een tweet opgeroepen tot protest en ‘verdediging van de onafhankelijkheid’.

Referendum over Onafhankelijkheid

Op 1 oktober liep een referendum over de Onafhankelijkheid van Catalonië volledig uit de hand. 33 politieagenten en bijna 900 burgers raakten gewond bij gewelddadige confrontaties. Eerder had het Spaanse Hooggerechtshof het referendum illegaal veklaard. 2.2 miljoen mensen brachten hun stem uit en 90 procent van hen stemde  voor onafhankelijkheid. Veel nee-stemmers bleven thuis.

Het geweld leidde wereldwijd tot verontwaardiging. In de dagen na het referendum gingen zowel voor- als tegenstanders van Onafhankelijkheid de massaal de straat op. Puigdemont waarschuwde Madrid woensdag niet in te grijpen in het afscheidingsproces en noemde dat ‘een fout die alles verandert’. Volgens de president is er geen contact zijn met de Spaanse regering.

Parlement naar huis

De Spaanse premier Mariano Rajoy sluit in een reactie niet uit dat hij het parlement van Catalonië naar huis stuurt en nieuwe verkiezingen organiseert in de opstandige deelregio van Spanje. De grondwet geeft de premier via artikel 155 deze mogelijkheid.

Het Hof begon woensdag een onderzoek naar diverse kopstukken van de Catalaanse opstand die worden verdacht van opruiing, onder wie het hoofd van de Catalaanse politie. Hij zou een demonstratie bij Catalaanse regeringsgebouwen uit de hand hebben laten lopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.