Groot-Brittannië

EU: gesprekken over Brexit zitten muurvast

20 oktober 2017

De Europese Unie vindt dat er onvoldoende voortgang is in de onderhandelingen met de Britse regering om al te gaan praten over de handelsrelatie na de Brexit. EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn team krijgen wel de opdracht om hiervoor intern voorbereidingen te treffen.

Dat besloten de 27 regeringsleiders van de lidstaten vrijdag eensgezind op een top in Brussel. Mogelijk geven ze tijdens hun volgende bijeenkomst in december wel groen licht voor de volgende fase.

De Britse premier Theresa May probeerde donderdagavond tijdens een diner met haar collega’s de patstelling te doorbreken, maar kwam niet met nieuwe voorstellen. Vorige week bleek na de vijfde onderhandelingsronde over de Brexit dat de gesprekken muurvast zitten, vooral over de financiële afrekening. Daarnaast zou er vanuit de Europese Unie (EU) veel scepsis zijn over de houdbaarheid van May als premier in haar land.

Werkontbijt

May herhaalde vrijdag na het werkontbijt dat de overige 27 EU-lidstaten niet bang hoeven te zijn dat Londen de lopende begrotingsafspraken met de Europese Unie niet nakomt. De meerjarige begroting loopt tot 2021, bijna twee jaar na het beoogde Britse vertrek uit de Unie. ‘Ook zullen we alle financiële verplichtingen die we zijn aangegaan tijdens ons lidmaatschap honoreren. We zullen ze regel voor regel nalopen.’ Het gaat bijvoorbeeld om langlopende onderzoeksprojecten.

May weigerde een concreet bedrag te noemen, maar zei optimistisch te zijn. Ze verwacht dat er een akkoord over de scheidingsvoorwaarden komt.

Nog ver weg

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is een akkoord over de financiële afrekening nog ‘ver weg’. Premier Mark Rutte zag een beetje vooruitgang op de top, maar ook volgens hem ligt de bal in het kamp van May. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich in dezelfde bewoordingen uit.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk noemde de berichten over een impasse ‘overdreven’ en zei het gevoel te hebben gekregen dat er aan beide kanten goede wil is. Daarmee wilde hij naar eigen zeggen vooral een positieve impuls geven aan de gesprekken in de komende weken.

Op vier punten vast

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was negatiever. Volgens hem zitten de onderhandelingen op vier punten vast. Maar hij gaat ervan uit dat de zaken zijn geregeld als de Britten eind maart 2019 uit de EU stappen. May vloog dinsdag voor een flitsbezoek aan Juncker naar Brussel om de vastgelopen gesprekken weer in gang te zetten.

Allen spraken de hoop uit dat er in december stappen kunnen worden gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.