Europees Parlement

EVP-leider vraagt May: ‘Alstublieft: ontsla Boris Johnson’

Door Elif Isitman - 03 oktober 2017

Manfred Weber, de fractieleider van de Europese Volkspartij (EVP), in het Europees Parlement, roept de Britse premier Theresa May op om haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson te ontslaan. Johnson is al wekenlang een blok aan het been van May.

Volgens Weber komt er met het ontslag van Johnson ‘duidelijkheid’ over de Britse positie met betrekking tot Brexit, schrijft The Guardian.

‘Wie moet ik bellen?’

Weber, tevens een invloedrijke partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, vraagt zich gekscherend af: ‘Wie moet ik bellen in Londen als het over Brexit gaat? Wie spreekt namens de Britse regering? Theresa May, Boris Johnson of zelfs David Davis (de Britse Brexit-minister, red.)?’

Weber haalt uit naar de manier waarop Johnson zich de laatste tijd tegen zijn eigen regering uitspreekt. ‘Met zijn aanval op zijn eigen premier, laat Johnson zien dat de Britse regering verdeeld is door interne partijzaken en politieke tegenstellingen. Alstublieft, ontsla Boris Johnson, opdat we duidelijkheid krijgen over wie er verantwoordelijk is voor de Britse positie.’ Die verklaring gaf Weber voorafgaand aan een stemming over de vorderingen van de Brexit-onderhandelingen in het Europees Parlement. Ook Guy Verhofstadt, leider van de liberale ALDE-fractie in het parlement, hekelt het ‘gebrek aan duidelijkheid’ rondom Brexit.

Rode lijnen

Afgelopen weekend kwam Johnson met een nieuwe aanval op May. Zaterdag zette hij openlijke vraagtekens bij het Brexit-beleid van de premier: hij wil een hardere Brexit dan zijn eigen regering, en vindt bovendien dat de Britten haast moeten maken. ‘Twee jaar, maar geen seconde langer,’ aldus Johnson. De omstreden minister vindt dat er een rode lijn moet worden gehandhaafd. Zodra de overgangsperiode ingaat, wil Johnson het Europese Hof niet langer erkennen.

Daarnaast vindt Johnson dat de Britten zich niet moeten aanpassen aan de regels voor de Europese markt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de Britten na de Brexit alsnog de Europese regelgeving moeten gehoorzamen, stelt Johnson. Alle eisen waar Johnson mee komt, gaan verder dan het afgesproken standpunt van de Britse regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.