Catalonië

Dreigementen over en weer tussen Spanje en Catalanen

Door Elif Isitman - 18 oktober 2017

Opnieuw dreigende woorden van de Spaanse regering. Donderdagochtend verstrijkt de deadline waarop Catalonië duidelijkheid moet geven over een eerdere ambigue onafhankelijkheidsverklaring.

Zegt de Catalaanse leider Carles Puigdemont dat hij geen onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, dan zal de Spaanse regering de autonomie van Catalonië niet intrekken.

Autonomie

Catalonië weigert al een paar dagen om met een duidelijke verklaring te komen. De Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaria waarschuwt de Catalanen woensdag opnieuw.Eerder dreigde de Spaanse premier Mariano Rajoy ook al dat het intrekken van de Catalaanse autonomie een reële mogelijkheid is.

Puigdemont zegt woensdagavond op zijn beurt dat als de Spanjaarden de autonomie intrekken, hij formeel de onafhankelijkheid zal uitroepen.

Ondertussen protesteren Catalanen tegen de arrestatie van de twee separatistische leiders Jordi Sánchez en Jordi Cuixart. Zij hadden een leidende rol bij het referendum dat op 1 oktober werd gehouden, en waar 90 procent van de kiezers voor Catalaanse onafhankelijkheid stemde.

Artikel 155

Het is uitgelopen op een pure machtsstrijd. Na de uitslag tekende de Catalaanse leider Puigdemont een onafhankelijkheidsverklaring, maar implementeerde hem niet en vroeg om onderhandelingen met de Spaanse regering onder leiding van Rajoy.

Rajoy heeft Puigdemont tot donderdag gegeven om met een duidelijk antwoord te komen, en anders dreigt hij Artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen. Daarmee kan de autonomie van een deelstaat worden ingetrokken. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Ook Sáenz de Santamaria komt hier woensdag weer mee: Puigdemont moet voor 10 uur ’s ochtends op donderdag met een antwoord komen en ‘terugkeren naar de legaliteit’, ‘anders lokt hij Artikel 155 uit.’  Het lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren. Catalonië liet dinsdag al weten geen ander antwoord te geven dan het eerdere.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.