Economie

IMF wil met prognose vooral niet weer fout zitten

Door Emile Kossen - 10 oktober 2017

Het IMF ziet de wereldwijde economische opleving doorzetten, meldt het in haar groeiprognose. Toch hamert de organisatie ook op de mogelijke gevaren, in een poging te leren van de eigen fouten.

Op de tweejaarlijkse bijeenkomst in Washington D.C. hebben de weermannen van het IMF vooral veel zonnig nieuws. De wereldhandel trekt aan, consumenten- en ondernemersvertrouwen zitten in de lift en investeringen nemen toe. De eurozone doet het goed en de groeiprognoses voor China (6,8 procent), Rusland (1,8 procent) en Japan (1,5 procent) zijn beter dan verwacht.

En dus stelt het IMF de groeipercentages voor de wereldeconomie naar boven bij: in 2017 tot 3,6 procent, volgend jaar tot 3,7. ‘Het wereldwijde herstel duurt voort en versnelt zelfs,’ zei IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld dinsdag. ‘Dat beeld is geheel anders dan begin vorig jaar, toen de wereldeconomie kampte met tegenvallende groei en financiële turbulentie.’

De vooruitzichten zijn ook voor Nederland positief. Na een krachtig herstel in het tweede kwartaal verwacht het IMF voor Nederland een groei van 3,1 procent in 2017 – dat is flink meer dan bijvoorbeeld Duitsland (2 procent) of de eurozone (2,1 procent). In 2018 wordt een groei van 2,6 procent voorspeld.

Waarschuwing

Na de financiële crisis zijn dit wereldwijd mooie cijfers, maar tussen 2003 en 2007 werden stelselmatige betere resultaten geboekt. Vandaar dat het IMF ook een waarschuwing stopt in de groeiprognose. Het roept wereldleiders op om nu met structurele hervormingen te komen, bijvoorbeeld om de productiviteit te vergroten en risico’s op de lange termijn te verkleinen. Christine Lagarde noemde het afgelopen week in een speech al de tijd ‘om het dak te repareren’.

Er zijn voortdurende zorgen over de lage inflatie en het gebrek aan loongroei, ondanks een langdurige periode van lage rentes. Als de rentes sneller dan verwacht omhoog gaan, kan dat negatieve effecten hebben op de groei op de langere termijn. Obstfeld waarschuwde ook voor de gevaren van protectionistisch beleid – vooral in Europa en Amerika zijn volgens het IMF veel mensen ‘gedesillusioneerd met globalisering’.

IMF kampt met imagoprobleem

De waarschuwingen van het IMF lijken tevens een poging te leren van de eigen fouten. De nog altijd zeer invloedrijke organisatie zag de afgelopen financiële crisis totaal niet aankomen. Volgens een IMF-rapport in 2016 was dat een gevolg van ‘een cultuur van gemakzucht’ en ‘groepsdenken’. Prognoses van de eigen economen waren ‘oppervlakkig’ en weinig kritisch.

Die imagoproblemen zijn nog niet voorbij. Zo voorspelde het IMF vorig jaar nog dat een Brits vertrek uit de Europese Unie de groei van de Britse economie zou halveren tot 1,1 procent – daar komt de organisatie dit jaar van terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.