#Brexit

Jammer voor May: EU-ministers willen nog niet over handel praten

17 oktober 2017

De Britse premier Theresa May vist achter het net in de meest recente fase van de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie. De onderhandelingen over de handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk kunnen op zijn vroegst eind dit jaar beginnen.

Eerder stelde EU-onderhandelaar Michel Barnier dat bij de gesprekken over de scheidingsvoorwaarden tot nu toe niet genoeg vooruitgang is geboekt. Die stelling werd dinsdag in Luxemburg unaniem overgenomen door de EU-ministers van Europese Zaken.

Duidelijkheid over heikele punten

Over de drie belangrijkste punten – burgerrechten, de scheidingsrekening, en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland heerst nog altijd onzekerheid, aldus Barnier. Gesprekken over de toekomstige relatie zijn volgens hem ‘veel effectiever’ als er duidelijkheid is over die onderwerpen.

Minister Bert Koenders zei na afloop in Luxemburg: ‘Als je lid bent van een club, en dat weten ze in het Verenigd Koninkrijk heel goed, moet je betalen als je weggaat. Dat maakt deel uit van onze onderhandelingen,’ zei hij verwijzend naar de scheidingsrekening van de Britten, waar de afgelopen tijd veel discussie over is.

EU-top in Brussel

May en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker spraken maandag bij een diner dat last-minute werd opgetuigd af dat het tempo de komende tijd moet worden verhoogd. ‘Je hebt twee partijen nodig om te versnellen,’ zei Barnier, die verklaarde dat hij daar drie weken geleden al toe bereid was. ‘De klok tikt door,’ aldus de EU-onderhandelaar.

Een adviseur van de Franse president Emmanuel Macron liet weten dat de EU binnenkort met ‘interne discussies’ begint, en dat dat bedoeld is als positief signaal naar de regering van May. Maar: ‘we gaan onze eisen uit fase 1 niet terugschroeven om sneller naar fase 2 te kunnen. We blijven een strenge onderhandelingspartner.’

Eind deze week krijgt May tijdens de EU-top in Brussel formeel te horen dat de door haar zo gewenste onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie nog niet van start kunnen gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.