Europese Unie

Merkel woedend over nieuw Brexitlek

Door Berend Sommer - 24 oktober 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is woedend over een nieuw lek over de Brexit. Merkel is bang dat dit uiteindelijk zal leiden tot de val van de Britse premier Theresa May. Dan krijgt de onvoorspelbare Boris Johnson, nu minister van Buitenlandse Zaken, ruim baan.

Dat meldt de Britse krant The Times. Vorige week vertrok Theresa May plotseling naar Brussel voor een diner met Jean-Claude Juncker. Het verloop van dit etentje is sinds zondag onderwerp van discussie in Brussel en Londen. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef op basis van bronnen dat May radeloos was en om hulp smeekte bij Juncker. Hoewel dit bericht in alle toonaarden door beide partijen wordt ontkend, wekt het de woede van Merkel.

Angst voor klappen onderhandelingen

De grootste angst van Merkel is dat de brexitonderhandelingen op niets uitlopen. De aanhoudende lekken vanuit Brussel dragen daaraan bij. Een ander risico is dat May, wier positie in haar eigen partij kwetsbaar is, door haar eigen partij wordt weggestuurd. De man met de beste papieren om haar op te volgen is Boris Johnson.

De komst van Johnson op Downing Street 10 zou een nachtmerrie betekenen voor de onderhandelingen met de Europese Unie. Johnson voerde fel campagne voor het verlaten van de Europese Unie. Nadat de Leave-campagne het referendum won, bleef hij een onwrikbaar voorstander van een harde Brexit. Johnson denkt dat een zachte Brexit weinig zin heeft, omdat het Verenigd Koninkrijk dan alsnog moet buigen voor Europese regelgeving. Zeer tegen de wens van Johnson in.

Doet denken aan de ontmoeting May-Juncker in april

Het lek is vergelijkbaar met een situatie begin april. Toen kwamen details naar buiten over een ontmoeting waarbij Juncker zou hebben gezegd dat May ‘zich dingen in het hoofd haalde’ over het Brexit-proces. De Britse premier zou de Luxemburger daarop hebben beschuldigd van bemoeienis met de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De twee spraken daarna een halfjaar niet een-op-een met elkaar.

May zou in de dagen voorafgaand aan het diner verwoed Europese regeringsleiders hebben afgebeld voor steun. Maar die hielden voet bij stuk en kwamen vrijdag met een eensgezind antwoord: de gesprekken zitten muurvast en er is er onvoldoende voortgang om al te gaan praten over de handelsrelatie na de Brexit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.