Europese Unie

Hoe EU fiscaal beleid van regering Juncker kraakt

04 oktober 2017

Luxemburg moet Amazon een naheffing sturen. Dat wil de Europese Commissie, die de belastingvoordelen van grote multinationals wil aanpakken. De Commissie eist dat Luxemburg alsnog een rekening stuurt naar de internetgigant, à raison van 250 miljoen euro.

Dat meldt de Britse krant Financial Times. De Europese Commissaris Margrethe Vestager richt haar pijlen op landen die multinationals uit de wind hebben gehouden met belastingvoordeel. Dit geldt ook voor Ierland, waar Google en Apple hun Europees hoofdkantoor hebben staan. Ook Nederland ligt onder een vergrootglas, omdat het belastingvoordeel biedt aan Starbucks.

Fiscaal douceurtje Amazon

Amazon krijgt al sinds 2003 belastingdouceurtjes van Luxemburg. Als het internetbedrijf zijn hoofdkwartier in Luxemburg zou vestigen, zou er een zogenoemde ‘bovengrens’ worden ingesteld aan belastingen. Deze deal zorgde ervoor dat driekwart van Amazons winst in Europa niet werd belast. Hiermee heeft Amazon een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wordt hierdoor in een lastig pakket gebracht. De Luxemburger was premier van zijn land tussen 1995 en 2013. Tijdens zijn termijn werd de afspraak met belastingdouceurtjes ingevoerd. Nu moet hij, als commissaris, zijn eigen beleid veroordelen. Amazon ontkent dat de belastingconstructie met Luxemburg illegaal is.

Ierland voor de rechter om deal Apple

In 2016 kreeg de firma Apple een naheffing van de Europese Unie. Apple moest een bedrag van 13 miljard euro overmaken aan Ierland, waar het Europese kantoor van Apple is gevestigd. Dit bedrag is een naheffing voor niet-betaalde belastingen.

Opmerkelijk is dat Ierland dit bedrag tot op heden niet heeft geïncasseerd, sterker nog: de Ierse regering heeft daarvoor nog geen poging ondernomen. Voor de Europese Commissie is dat reden om de duimschroeven verder aan te draaien: de Ierse regering wordt nu gedaagd voor het Europese Hof van Justitie. Hiermee wil de Commissie de Ieren dwingen om de belasting te innen.

De Franse president Emmanuel Macron neemt het voortouw bij de hardere aanpak. Hij wil ervoor zorgen dat techgiganten in plaats van belasting over winst, belasting over omzet betalen. Hiermee wordt de belastingdruk hoger. Overigens zorgt dit ook voor diplomatieke spanning met Amerika. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump klaagt dat de Europese Commissie selectief te werk gaat, en Amerikaanse bedrijven onevenredig hard straft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.