Europese Unie

Opeens is impasse Brexit doorbroken. Hoe kan dat?

24 oktober 2017

Een bezoek van de Britse premier Theresa May aan Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, leidde deze week tot veel vragen. Volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft May tijdens dit overleg een knieval gedaan naar de Europese Unie. Juncker ontkent dit. Maar vandaag zegt brexitonderhandelaar Michel Barnier dat de impasse is doorbroken. Een opmerkelijke trendbreuk.

In het Financieel Dagblad geeft brexitonderhandelaar Michel Barnier een interview. Volgens Barnier is de stemming nu zodanig hersteld dat het mogelijk is om een akkoord te bereiken. Eerder deze maand zei hij nog dat de onderhandelingen muurvast zaten.

Britten doen handreiking

Nu zit er volgens Barnier weer enige beweging in, mede omdat de Britten langzaam het achterste van hun tong laten zien over de scheidingsrekening. Tijdens een toespraak in Florence, in september, deed May een handreiking naar de Europese Unie. Ze zegde toe garant te staan voor een deel van de gedeelde Europese begroting, goed voor ongeveer 20 miljard euro.

‘We eisen geen losgeld, zoals Nigel Farage (leider van de brexitpartij UKIP, red.) zegt, maar gewoon een vereffening van de rekeningen van de EU-programma’s waartoe we met zijn achtentwintigen hebben besloten,’ zegt Barnier hierover. De onderhandelaar benadrukt dat er nu nog geen consensus hoeft te zijn over de hoogte van het bedrag, zolang duidelijkheid is over de manier waarop de rekening tot stand zal komen.

Handelsverdrag is mogelijk

Volgens Barnier zal er na de Brexit een handelsverdrag mogelijk zijn. Volgens de Franse onderhandelaar duurt het waarschijnlijk jaren voordat die onderhandelingen tot een verdrag zullen leiden.  Het eindresultaat zal dan vergelijkbaar zijn met CETA; het vrijhandelsverdrag met Canada, voorspelt Barnier in The Guardian.

Barnier komt tot die conclusie omdat de Britten afzien van het Noorse model, waarin vrijhandel gevoerd kan worden, zonder dat de Noren lid zijn van de EU. Noorwegen heeft echter geen invloed op de Europese regelgeving, omdat het geen lid is van de Europese Unie. De Britse regering heeft deze mogelijkheid eerder afgewezen.

Maandag verklaarde May in het Lagerhuis dat een handelsverdrag noodzakelijk is voor een overgangsperiode na de Brexit. Als er op 29 maart 2019 (wanneer de termijn voor onderhandelingen afloopt) geen afspraken zijn over de toekomstige relatie, dan heeft een overgangsperiode geen zin.

Afgelopen week ging May naar Brussel voor een overleg met Jean-Claude Juncker. Over het verloop van dit diner lopen de lezingen uiteen, maar de weg naar boven lijkt ingezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.