Spanje

Catalaanse leider Puigdemont vlucht naar Brussel

30 oktober 2017

De afgezette leider Carles Puigdemont is gevlucht uit Catalonië. Later vandaag zal hij een toespraak houden vanuit Brussel, waar hij zich op dit moment bevindt.

Ook andere Catalaanse leiders zouden in de Belgische hoofdstad zijn, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Puigdemont heeft later vandaag een ontmoeting met advocaten. Mogelijk vraagt hij in België politiek asiel aan.

Puigdemont verlaat de Spaanse deelregio op het moment dat het Spaanse Openbaar Ministerie aangeeft dat het hem en andere Catalaanse politici gaat vervolgen. Zij worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza maandag in Madrid. Gaat de zaak door, dan hangt Puigdemont dertig jaar cel boven het hoofd.

Rechter moet aanklachten goedkeuren

Maza wees volgens dagblad El País twintig verdachten aan. Onder hen bevindt zich ook de rechterhand van Puigdemont, Oriol Junqueras. De rechter moet de aanklachten nog goedkeuren.

De Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken stelde eerder dat Puigdemont in theorie politiek asiel zou kunnen aanvragen in België. ‘Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk,’ stelde hij volgens Belgische media.

‘Geen olie op het vuur’

De Belgische premier Charles Michel vroeg zijn staatssecretaris daarop om ‘geen olie op het vuur te gooien’. Michel liet zondag aan persbureau Belga weten dat asiel voor Puigdemont niet aan de orde is. ‘Wij herhalen onze oproep tot dialoog,’ aldus de premier.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het Catalaanse regiobestuur is de drijvende kracht achter het niet-officiële onafhankelijkheidsreferendum van afgelopen 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkent de uitslag niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.