Spanje

Rajoy slaat hard terug met ontslag Catalaanse leiders

21 oktober 2017

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil de Catalaanse leiders en bestuurders ontslaan. En Carles Puigdemont wordt mogelijk aangeklaagd voor rebellie. Het Spaanse Openbaar Ministerie bevestigt zaterdag dat het een aanklacht voorbereidt tegen hem en andere separatisten in Catalonië

Als de Catalaanse leiders de onafhankelijkheid uitroepen, overtreden ze de Spaanse grondwet en riskeren ze 15 tot 25 jaar celstraf.

Gewapende opstand

Als het tot een gewapende opstand komt, kan de straf worden verhoogd tot 30 jaar, melden Spaanse media. De Spaanse regering dreigt de autonomie van Catalonië op te schorten.  Madrid zal daartoe artikel 155 uit de Spaanse grondwet in werking stellen, die het mogelijk maakt om de politieke autonomie van de Catalanen op te heffen, zei een woordvoerder van premier Mariano Rajoy donderdag.

Op deze manier kan Spanje ook nieuwe verkiezingen uitschrijven in de noordoostelijk gelegen regio. De regering komt vandaag, zaterdag dus, bijeen om ‘in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen’ in de autonome regio. Puigdemont heeft ermee gedreigd dat de regio dan de onafhankelijkheid zal uitroepen. De escalatie zou dan compleet zijn, want ook de radicale separatisten zullen zich in dat geval roeren.

Binnen zes maanden in Catalonië

En intussen is er een beslissing gevallen in Madrid. Rajoy wil de Catalaanse leider Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië ontslaan. Vervolgens zou de Catalaanse bevolking binnen zes maanden een nieuw regionaal parlement moeten kiezen.

Alle maatregelen op een rij * Ontslag Puigdemont, zijn rechterhand Oiol Junqueras en de twaalf Catalaanse ministers
* Nieuwe verkiezingen in Catalonië wanneer de situatie weer normaal is geworden, in elk geval binnen zes maanden.
* Het Catalaanse parlement wordt niet ontbonden, maar de voorzitter mag geen vervanger van Puigdemont voordragen.
* Spanje behoudt zich het recht voor om controle over de Catalaanse publieke omroep TV3 over te nemen.
* Madrid mag ook het gezag over de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, overnemen.
* Catalonië blijft autonoom. Het zogeheten Statuut van Catalonië, waarin de autonomie en alle bevoegdheden van de regio zijn vastgelegd, blijft van kracht.

Het besluit is nog niet bindend. Niet alleen moet de Senaat uiteindelijk beslissen, Puigdemont heeft ook het recht om te reageren op de plannen. De Spaanse premier benadrukt dat hij niets verandert aan de autonomie van Catalonië. Volgens Rajoy gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de wetten. Hij wil daarom het bestuur in de Spaanse regio in het uiterste noordoosten van Spanje overnemen.

Catalonië wacht financiële chaos als de leiders inderdaad de onafhankelijkheid uitroepen. Lees hier welke scenario’s werkelijkheid kunnen worden >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.