Spanje

Madrid: ‘Toespraak over onafhankelijkheid ontoelaatbaar’

Door Berend Sommer - 10 oktober 2017

De Spaanse regering heeft hard uitgehaald naar de Catalaanse president Carles Puigdemont. Zijn toespraak in het Catalaanse parlement viel absoluut niet in goede aarde. Puigdemont wil met de Spaanse Rajoy om tafel over onafhankelijkheid van Catalonië. ‘Ontoelaatbaar,’ zegt de Spaanse regering.

‘Na het “Ja” van vorige week, hebben we het recht verkregen om een onafhankelijke staat uit te roepen,’ zegt Puigdemont. Hiermee wil de Catalaanse president beginnen aan onderhandelingen met de Spaanse regering. Hij roept dus niet de eenzijdige onafhankelijkheid uit.

‘De Catalaanse regering steekt de hand uit voor een dialoog. De volgende dagen kan het conflict op een kalme manier worden opgelost, als de rest zich met eenzelfde verantwoordelijkheid gedraagt. Daarmee wordt de wil van de burgers gerespecteerd.’

Een week na het illegale referendum lopen de spanningen opnieuw op in Catalonië. Het Catalaanse parlement is afgesloten voor bezoekers, alleen politici, journalisten en agenten mochten naar binnen. De Spaanse regering veroordeelt de toespraak van Puigdemont. Hij zou impliciet de onafhankelijkheid willen uitroepen. Een woordvoerder van de Spaanse regering zegt dat dit ontoelaatbaar is, daarmee wijst Madrid eventuele onderhandelingen resoluut van de hand.

Parlement afgezet

De Mossos d’Esquadra, de politie van Catalonië, heeft het parlement vandaag afgezet, om te voorkomen dat er ‘druk kan worden uitgeoefend op het democratische proces’. Dat meldt de Franse krant Le Figaro.

Gevreesd werd dat Puigdemont eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië uit zou roepen. Dat zou kunnen leiden tot ernstige repercussies vanuit Madrid. Eerder zinspeelde de Spaanse premier Mariano Rajoy er al op om het Catalaanse parlement op te heffen. De tussenvariant waar Puigdemont op doelt,  waarin de Catalanen kunnen onderhandelen met de Spaanse regering is onwaarschijnlijk. Rajoy heeft al gezegd dat hij daar niet op zit te wachten.

Tusk roept Catalonië op tot kalmte

De president van de Europese Raad, Donald Tusk, reageerde al voor de persconferentie op Twitter: ‘Ik roep Puigdemont op om geen beslissing te nemen die dialoog verder bemoeilijkt. Laten we kijken naar wat ons verbindt.’

Onafhankelijk, en dan?

Mocht de onafhankelijkheid worden uitgeroepen, dan is de vraag of de Catalanen als staat worden erkend . Binnen de EU is de kans daar op gering; kort na het referendum klonk er uit Europese hoek kritiek over het geweld dat de politie gebruikte, maar geen enkele regering sprak steun uit voor het onafhankelijkheidsreferendum.

Vorige week zei Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, dat het geweld van de Guardia Civil tegen de Catalaanse separatisten niet buitenproportioneel was. Bij de rellen raakten honderden mensen gewond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.