Catalonië

Spanje graaft zich in: wij laten ons niet chanteren!

Door Tom Reijner - 05 oktober 2017

Spanje en de Catalaanse deelregering staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar in het conflict over het onafhankelijkheidsreferendum. Madrid beschuldigt regiopresident Carles Puigdemont van chantage.

Puigdemont riep gisteren op tot een dialoog, maar daar wil Spanje niets van weten. Houd je eerst maar eens de wet, klinkt het vanuit Madrid, schrijft BBC News. Het referendum van zondag is volgens de Spaanse grondwet illegaal, oordeelde het Constitutionele Hof.

De bakkerszoon uit Girona

Hoewel Puigdemont, de bakkerszoon uit Girona, de Spanjaarden de reikende hand biedt, neemt hij geen gas terug wat betreft zijn onafhankelijkheidsplannen. Zeker niet na het geweld van de Spaanse regering die de stembusgang probeerde te verstoren. De Catalaanse leider suggereerde woensdagavond dat de onafhankelijkheid volgende week kan worden uitgeroepen. 90 procent stemde voor onafhankelijkheid, met een opkomst van 42 procent.

Veel nee-stemmers bleven thuis, omdat zij toch weinig heil zagen in het referendum. Diegenen die wel kwamen, zo’n 2,2 miljoen mensen in totaal, kregen bij een aantal stemlokalen te maken met interventies van de Spaanse Guarda Civil. Die mondden uit in hevig geweld, waarbij kiezers soms aan hun haren de kieslokalen werden uitgesleept. Er vielen zeker 800 gewonden, van wie een aantal ernstig.

Catalanen hoeven niet op Timmermans te rekenen

Op Frans Timmermans hoeven de Catalanen in elk geval niet te rekenen. De vicevoorzitter van de Europese Commissie sprak zijn steun uit voor de Spaanse regering. Hij liet tijdens een debat in het Europees Parlement weten dat het Spaanse politieoptreden gerechtvaardigd was. Volgens Timmermans is het gebruik van geweld binnen de toegestane proporties gebleven.

Timmermans hekelt in het parlement het referendum. Het is voor het eerst sinds de volksraadpleging en de daarbij ontstane incidenten  dat de Europese Commissie zich hierover uitlaat. ‘Respect voor de rechtsstaat is geen keuze,’ laat Timmermans weten. ‘Het is fundamenteel. Je kunt bezwaren maken tegen een wet. Je kunt proberen die wet af te schaffen, maar uiteindelijk kun je die wet niet negeren.’

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.