Turkije

Erdogans militaire voertuigen rijden Syrië binnen

Door Tom Reijner - 08 oktober 2017

Turkse militaire voertuigen zijn zondag Syrië binnengereden, om precies te zijn de provincie Idlib. In deze operatie van Erdogan wordt nauw samengewerkt met Rusland.

‘Ons doel is om de veiligheid in Idlib te garanderen,’ laat de Turkse premier Binali Yildirim weten volgens de Turkse krant Hurriyet. Er moet een ‘de-escalatie’-zone komen, omdat Turkije naar eigen zeggen geen terroristen aan de grens wil hebben. Turkije, Iran en Rusland kwamen deze gevechtsvrije zone overeen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Jihadisten controleren Idlib

Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de Turkse voertuigen werden geëscorteerd door strijders van de jihadistische Tahrir al-Sham toen ze bij de overgang Atmeh het land binnengingen. Tahrir al-Sham komt voort uit het Al Nusra-front.
Qa’ida.

De radicale moslims controleren de provincie grotendeels en zijn tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad. Als zij zijn verdreven, is het de bedoeling dat de Iraanse, Russische en Turkse strijdkrachten hun plaats innemen, aldus Hurriyet.

Wat zijn Erdogans ambities precies?

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat in Londen is gevestigd, meldt zondag dat het Turkse leger in het grensgebied juist slaags was geraakt met de jihadisten en dat er van beide zijden was geschoten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde zaterdag al aan dat de door Ankara gesteunde Syrische rebellen – verenigd in het Vrije Syrische Leger – een offensief zouden beginnen in het gebied.

Hij verklaarde toen dat er geen Turkse militairen bij dat offensief betrokken waren, alhoewel zijn troepen zich wel bij de grens met Syrië hadden samengetrokken. De vraag is wat Erdogans ambities zijn na Idlib. In het ernaast gelegen district Afrin zitten de milities van de Syrische Koerden en die zijn hem een doorn in het oog.

Meer achtergrond over Syrië: Assad-getrouwen denken alvast aan de eindzege

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.