Frankrijk

Uitgerangeerde DSK zet Macron voor schut

Door Berend Sommer - 05 oktober 2017

De regering van Emmanuel Macron verstoort het evenwicht in de maatschappij. Dat zegt Dominique Strauss-Kahn. De uitgerangeerde sociaal-democraat hield, in het bijzijn van de Franse president, een toespraak waarin hij de Franse regering de mantel uitveegt.

‘DSK’ deed zijn uitspraak tijdens een hommage aan de in augustus overleden politicus Nicole Bricq, waar ook oud-president François Hollande en zijn opvolger Macron aanwezig waren. Het was Strauss-Kahns eerste politieke optreden sinds 2011. Toen veroorzaakte hij een groot schandaal. Hij werd aangeklaagd omdat hij in zijn hotel in New York een kamermeisje zou hebben besprongen. Sindsdien hulde DSK, die lang de gedroomde presidentskandidaat van de sociaal-democraten was, zich in stilzwijgen. Tot dinsdag.

DSK met lang haar en vermoeid gelaat

DSK is nooit strafrechtelijk veroordeeld, maar trof wel een schikking met het kamermeisje. Door vele andere schandalen die sinds 2011 aan het licht zijn gekomen, met hem in de hoofdrol, was zijn carrière geruïneerd. Volgens verscheidene omstanders had Strauss-Kahn afgelopen week ‘lang haar, verouderde trekken en een vermoeid gelaat’. Dat meldt de Franse krant Le Figaro.

In een toespraak, waarin DSK de overleden Bricq veelvuldig prees, verwerkte hij ook harde kritiek aan het adres van president Macron. ‘Mijn overtuiging was dat het oude socialisme van herverdeling moest worden getransformeerd in een socialisme van productie. Wanneer we vandaag de misstanden zien, de explosieve toename van ongelijkheid die door het grootkapitaal is veroorzaakt, blijkt dat ik gelijk had.’ Hiermee suggereert hij dat het beleid van Macron, die door links de president van de rijken wordt genoemd, geen antwoord heeft op de problemen die de mondialisering meebrengen.

‘Waarden van links en rechts onverenigbaar’

‘Als je zeker bent van je zaak, is het mogelijk om compromissen te sluiten met de tegenstanders van morgen,’ zegt DSK, doelend op de regering van Macron, die een aantal rechtse ministers huisvest. ‘Bricq deed dit uit overtuiging, niet uit cynisme, zoals velen. Ze deed dit omdat ze wist dat de waarden van links en de waarden van rechts niet dezelfde zijn.’

Hiermee laat DSK zich voor het eerst uit over Macron, die tijdens zijn verkiezingscampagne uitvoerig betuigde dat hij niet links en ook niet rechts was. Volgens DSK is de scheiding tussen links en rechts van essentieel belang voor het evenwicht in de maatschappij. De oud-minister van Financiën vindt dat Macron dit evenwicht heeft verstoord.

De toespraak van DSK werd met een langdurend applaus ontvangen, wat voor Macron extra vernederend was. Opmerkelijk is dat Macron aanvankelijk minister van Economische Zaken was in de regering van Hollande. Macron was weliswaar bankier, maar ook lid van de Parti socialiste, de politieke familie van Strauss-Kahn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.