Zimbabwe

‘Aftreden Mugabe is nabij’

Door Fleur Verbeek - 20 november 2017

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe zou er uiteindelijk mee akkoord zijn gegaan dat hij moet opstappen. Achter de schermen zouden betrokkenen zijn ontslagbrief hebben opgesteld.

Dat meldt nieuwszender CNN vanuit Harare. Robert en zijn vrouw Grace Mugabe wordt gegarandeerd dat ze niet strafrechtelijk zullen worden vervolgd en ‘volkomen immuniteit genieten’.

Het leger heeft afgelopen woensdag de macht gegrepen zonder Mugabe formeel af te zetten. De strijdkrachten proberen de 93-jarige ex-dictator ertoe te brengen waardig het veld te ruimen. Hij sprak zondag in een televisierede de natie toe. Tot verbazing van vrijwel alle kijkers repte hij totaal niet over zijn aftreden.

Naar rechter om opstappen gedaan te krijgen

Lees hier het duidende commentaar van René van Rijckevorsel: 

 

>> Zimbabwe: bezegelde China lot van Robert Mugabe?

De leider van de machtige vereniging van oorlogsveteranen in Zimbabwe, Chris Mutsvangwa, heeft maandag laten weten naar de rechter te stappen om voor elkaar te krijgen dat Mugabe ook officieel de macht opgeeft. De vereniging is van voormalige guerrillastrijders die in de jaren zeventig vochten in een oorlog tegen het blanke minderheidsregime in toenmalig Rhodesië. De vereniging was een belangrijke steunpilaar van Mugabes bewind en speelde een belangrijke rol bij het neerslaan van de oppositie in het door wanbeleid geteisterde en berooide land van ruim zestien miljoen inwoners.

De veteranenvereniging is nauw verweven met regeringspartij ZANU-PF die zondag Mugabe als partijleider afzette. De nieuwe partijleider is Emmerson Mnangagwa (75). Hij werd eerder deze maand door Mugabe als vicepresident aan de kant gezet. Dit veroorzaakte woede in kringen rond Mugabe die vreesden dat hij zijn impopulaire vrouw Grace in december vicepresident zou maken of zou voorbereiden op een machtsovername.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.