Duitsland

Burgemeester neergestoken bij politieke aanslag

Door Fleur Verbeek - 28 november 2017

De CDU-burgemeester van de Duitse stad Altena, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is maandagavond in een kebabzaak neergestoken. Een dronken man stak Andreas Hollstein (57) in zijn hals met een mes van 30 cm.

De aanval gebeurde maandagavond om acht uur. Hollstein is naar het ziekenhuis gebracht en is niet in levensgevaar, meldt de Duitse boulevardkrant Bild.

De autoriteiten gaan uit van een politiek motief voor de aanslag. Dat maakte de geschokte deelstaatpremier Armin Laschet maandagavond bekend. V

Voorstander liberaal vluchtelingenbeleid

Burgemeester Hollstein wordt beschouwd als een voorstander van een zeer liberaal vluchtelingenbeleid. Hollstein is in Duitsland bekend geworden omdat Altena meer vluchtelingen heeft opgenomen dan de stad volgens de verdeelsleutel verplicht is te doen.

‘De burgemeester kwam binnen en bestelde een döner-kebab,’ vertelde Demir Abdullah, eigenaar van de kebabzaak, aan Bild. ‘Een paar minuten later liep de dader naar hem toe en vroeg of hij de burgemeester was. Hij jammerde dat hij honger en dorst had en klaagde erover dat Hollstein steeds meer buitenlanders naar Altena ging halen. Hij was duidelijk erg dronken.’

Thuis bij gezin

De burgemeester zou inmiddels weer thuis zijn bij zijn gezin. Hij maakt het naar omstandigheden goed. Demir en een medewerker gingen na de aanval achter de dader aan en raakten daarbij gewond. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.