Duitsland

Coalitie met Schulz maakt weg vrij voor meer EU

Door Berend Sommer - 28 november 2017

Angela Merkel (CDU) en SPD-leider Martin Schulz staan op het punt gesprekken te beginnen over een te vormen regering. Na de mislukte onderhandelingen over een zogeheten Jamaica-coalitie, van CDU, de liberale FDP en de Groenen, willen de sociaal-democraten hoge eisen stellen. Schulz laat weinig twijfel bestaan over zijn prioriteiten: ‘Een sterkere Europese Unie.’

Christian Lindner van de FDP betrachtte nog reserves wat betreft verdere integratie van de Europese Unie, maar Schulz is zijn tegenpool. Schulz zit wat dat betreft op de lijn van de Franse president Emmanuel Macron, die pleit voor verdere versteviging van de eurozone. Ook wil Macron een Europese minister van Financiën, met een eigen begroting.

Schulz pleitte voor een Europees leger

Acht dagen nadat de coalitiebesprekingen tussen CDU, FDP en de Groenen klapten, zegt Merkel open te staan voor een coalitie met de sociaal-democraten. Merkel vindt het van belang dat er een stabiel Duitsland is, ook in het belang van de Europese Unie.

Schulz is als oud-voorzitter van het Europees Parlement gepokt en gemazeld in Brussel. Het mag dan ook geen wonder heten dat hij een voorstander is van verdere toenadering van de EU-lidstaten. In de verkiezingscampagne voor de Bondsdag pleitte Schulz tegen de NAVO-norm op het defensiebudget. Zijn alternatief is een Europees leger.

Druk op Schulz

Aanvankelijk leek Schulz geenszins van plan om Merkel aan de vurig gewenste meerderheid te helpen. Hij wilde de SPD vanuit de oppositie nieuw elan geven, om bij volgende verkiezingen toe te slaan. Intern werd dit niet langer gezien als de beste optie. Minister van Justitie Heiko Maas zei hierover: ‘Als SPD kunnen we ons niet gedragen als een verwend kind dat in een hoekje zit te huilen.’ Ook Sigmar Gabriel, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, zou Schulz op andere gedachten hebben gebracht. ‘Alle opties liggen op tafel,’ zegt Schulz nu.

Het uitblijven van een regering in Duitsland heeft mogelijk ook gevolgen voor de eurogroep. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zou aandringen op een verlening van de termijn van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met zes maanden, omdat Duitsland nog geen nieuwe minister van Financiën heeft. Dat laatste geldt overigens ook voor Oostenrijk. Wanneer er een nieuwe regering is, kan ook een nieuwe voorzitter van de eurogroep worden gekozen, is de gedachte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.