Zimbabwe

Mugabe weigert af te treden

Door Berend Sommer - 19 november 2017

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe weigert tegemoet te komen aan de eis van het leger om af te treden. Hij kreeg een ultimatum opgelegd van het Zimbabwaanse leger, dat afgelopen week de macht heeft gegrepen.

Mugabe hield vanavond een toespraak waarin hij stilstond bij de kritiek op zijn bewind. Hij repte met geen woord over aftreden. De legertop zet nu een aftredingsprocedure in werking.

Eerder op de dag werd bekend dat Mugabe uit zijn eigen partij ZANU-PF is gezet. De partij heeft Mugabe vervangen voor Emmerson Mnangagwa, die eerder vicepresident was. Afgelopen week greep het leger de macht in de straten van Harare. Hiermee is een einde gekomen aan het 37 jaar durende bewind van Mugabe, maar hij weigerde daarvan de consequenties te accepteren.

Het leger zette Mugabe al dagen onder druk om de eer aan zichzelf te houden en het land te verlaten. Charles Mutsvangwa, een woordvoerder van het leger, zei eerder op zondag dat de tijd voor Mugabe begint te dringen. Hij dreigde Mugabe uit te leveren aan de Zimbabwaanse bevolking. ‘Die zullen dan hun gang gaan,’ aldus Mutsvangwa.

Bevolking de straat op

De bevolking is uitzinnig over de coup van het leger.  Duizenden Zimbabwanen gingen zaterdag de straat op om het verwachte aftreden van president Robert Mugabe (93) te vieren. De menigte trok zingend en dansend door de straten van de hoofdstad Harare.

Volgens ooggetuigen werden er leuzen gescandeerd. ‘Ga weg, ga weg onze generaal.’ Ook waren er protestborden met de tekst ‘Nee tegen de Mugabe-dynastie,’ meldt persbureau Reuters. Velen zwaaiden met de vlag van Zimbabwe.

Leger steunt geweldloze demonstratie

Het leger sprak zijn steun uit voor de massademonstratie tegen Mugabe, op voorwaarde dat die zonder geweld verloopt. Militairen namen deze week de controle over de staatstelevisie over en plaatsten de president onder huisarrest.

Lees hier het commentaar van René van Rijckevorsel: 

Bezegelde China lot van Robert Mugabe? 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.