Duitsland

Angela Merkel kan ‘Jamaica’ voorgoed vergeten

23 november 2017

Eerder deze week spatte de formatie in Duitsland uiteen. De liberale FDP trok de stekker uit het overleg nadat er een te groot verschil was gebleken met de Groenen op het gebied van migratie. Bondskanselier Angela Merkel kan ook na mogelijke nieuwe verkiezingen een Jamaica-coalitie wel vergeten.

De vastberaden leider van de FDP, Christian Lindner, sluit uit dat zijn partij nog meedoet aan een Jamaica-coalitie, die verder bestaat uit Merkels CDU/CSU en de Groenen.

Migratie bleek uiteindelijk het struikelblok

‘Jamaica’ staat voor de diverse partijkleuren zwart, geel en groen, die samen de Jamaicaanse vlag vormen. Nadat de partijen na de verkiezingen op 24 september wekenlang met elkaar om de tafel hadden gezeten, ging het deze week goed mis. Migratie bleek uiteindelijk het struikelblok. De verschillen tussen enerzijds rechts (voor het gemak CDU/CSU en de FDP) en anderzijds links (de Groenen) gewoonweg te groot. Dat geldt feitelijk ook voor maatregelen op het klimaatgebied. Het is vergelijkbaar met Nederland, waar in de zomer VVD, CDA, D66 en GroenLinks ook vastliepen op deze onderwerpen.

Het heeft toch allemaal geen zin

Lindner denkt niet dat er nog wordt gelijmd. ‘Dat heeft toch allemaal geen zin,’ verzucht hij in een interview met Duitse media. Volgens de jonge en charismatische voorman van de liberalen, die met zijn actie de anders zo stabiele (en saaie) Duitse politiek op zijn kop heeft gezet, is er geen vertrouwen meer in een vruchtbare samenwerking. ‘Met de Groenen in een coalitie is op dit moment onmogelijk,’ aldus Lindner tegen de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Liberalen zouden voor ‘nuttige idioten’ hebben gespeeld

En als het al tot een Jamaica-coalitie was gekomen, hadden de liberalen voor ‘nuttige idioten’ in de coalitie gespeeld, zegt Lindner. Met andere woorden: geen stempel kunnen drukken op het beleid. Dat hij gaandeweg tot dit inzicht kwam, wil volgens hem niet zeggen dat er niet serieus en vol overgave is onderhandeld in al die weken: ‘We hebben het maximale gedaan en compromissen gesloten waar we maar konden.’

Heel misschien lonkt er nog een uitweg voor Merkel, omdat binnen de sociaal-democratische SPD steeds meer druk wordt uitgeoefend op partijchef Martin Schulz. Meer en meer leden willen dat hij terugkomt op zijn eerdere beslissing om niet nog eens mee te regeren.

Binnen de SPD is er verzet tegen nieuwe verkiezingen en klinkt dus steeds luider de roep om wederom deel te nemen aan een ‘Grote Coalitie’ – een voortzetting van de samenwerking met Merkels christen-democratische CDU/CSU. Schulz lijkt ook wat te bewegen. Hij zou bereid zijn een nieuwe regering-Merkel gedoogsteun te geven, melden anonieme bronnen rond de SPD-leider op de dag dat hij naar bondspresident Frank-Walter Steinmeier gaat om over de politieke impasse te praten.

Overheveling van macht naar EU komt tot stilstand na formatiedebacle 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.