Catalonië

België blijft worstelen met Puigdemont

Door Elif Isitman - 17 november 2017

De Brusselse raadkamer worstelt met de vraag of de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers aan Spanje moeten worden uitgeleverd. De beslissing door de raadkamer, die vrijdag had moeten vallen, is uitgesteld.

Het Belgische federaal parket (OM) vroeg eerder om positief te antwoorden op het verzoek om uitlevering.

Na de zitting volgde een verklaring van de advocaten van de Catalaanse ministers. ‘Naar Belgisch recht is er geen sprake van corruptie. Dat is door de procureur bevestigd. Er is wel sprake van samenzwering van ambtenaren, maar daarvoor is uitlevering niet mogelijk.’ De zitting voltrok zich achter gesloten deuren.

De Spaanse rechter vaardigde eerder een Europees aanhoudingsbevel uit tegen Puigdemont en de vier andere Catalanen. In Spanje wordt hij onder meer vervolgd voor rebellie en misbruik van publieke fondsen. Daarvoor kan hij maximaal 30 jaar de cel in.

Separatisme: Waar trek je de grens?
Lees de analyse van Robbert de Witt >

Puigdemont en de ministers gaven zichzelf aan, en kwamen twee dagen later vrij op voorwaarde dat ze België niet verlaten. Puigdemont zelf beweerde vorige week naar België te zijn gevlucht, omdat hem in Spanje een onrechtvaardig en politiek proces te wachten stond.

Parket verzoekt raadkamer arrestatiebevel uitvoerbaar te verklaren

De Catalaanse ex-leider zelf was naar verluidt wel aanwezig bij de zitting vrijdag, maar werd niet gesignaleerd, meld de Vlaamse krant De Morgen. Vermoedelijk werden hij en zijn collega’s via de achteringang voor gedetineerden het paleis binnengebracht.

Lees ook
Juncker over Catalaans separatisme: ‘Nationalisme is vergif voor Europa’

Volgens Belgische media heeft het parket nu aan de raadkamer gevraagd om de Europese arrestatiebevelen tegen de Catalanen uitvoerbaar te verklaren voor een deel van de ten laste gelegde feiten.

Catalanen en Spanjaarden moeten praten, vindt Michel

De Belgische premier Charles Michel riep de Spanjaarden en Catalanen vorige week op met elkaar in gesprek te gaan over de kwestie. Het is duidelijk dat België niet graag tussen twee vuren zit: ‘De politieke crisis bevindt zich in Spanje, niet in België.’

Hij benadrukt wel dat – hoewel Puigdemont niet op uitnodiging in België zit – de Catalaanse leider ‘dezelfde rechten als iedere andere Europeaan’ heeft. Puigdemont kwam niet met een asielverzoek, maar maakte slechts gebruik van het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie.

Eerder deze week zei Puigdemont nog dat de Catalaanse crisis ook kan worden opgelost zonder de onafhankelijkheid uit te roepen. Als de Spaanse regering concessies doet, is hij naar eigen zeggen bereid zijn onafhankelijkheidsverklaring te heroverwegen. Inmiddels zit Puigdemont dus in België, en beraadt zich op deelname aan de door de Spaanse regering uitgeschreven regioverkiezingen, op 21 december. Het is nog onduidelijk of Puigdemont zich kandidaat stelt.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.