Europese Unie

Britten trekken portemonnee voor gepeperde Brexit-rekening

Door Berend Sommer - 29 november 2017

Het Verenigd Koninkrijk is overstag: de door de Europese Unie gewenste Brexit-rekening wordt betaald. Hiermee hopen de Britten onderhandelingen over een handelsakkoord met de Europese Unie te versnellen. Maar neemt Brussel genoegen met deze knieval?

Het bedrag dat de Britten gaan betalen, is astronomisch hoog. Er wordt gespeculeerd dat het rond de 50 miljard pond gaat kosten, omgerekend 56 miljard euro. Dit is slechts een schatting; de rekening kan oplopen tot 65 miljard euro. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Daarmee voldoen de Britten aan eerdere verplichtingen die ze met de andere lidstaten zijn overeengekomen, voordat ze uit de Europese Unie (EU) stapten.

Uitgesmeerd over veertig jaar

Om de exacte hoogte van het bedrag te verhullen, willen de Britten met de EU afspreken om dit bedrag over tientallen jaren uit te smeren. Dat meldt The Times. Vorige week kreeg de Britse premier Theresa May toestemming van haar regering om het bedrag dat de Britten wilden betalen, te verhogen. Eerder nog zei May dat de Britten bereid waren om 40 miljard euro op tafel te leggen. Dat bedrag is aanzienlijk verhoogd.

Nu is het wachten op de ontmoeting tussen Theresa May en Brexit-minister David Davis enerzijds, en Jean-Claude Juncker en Michel Barnier namens de Europese Unie anderzijds. Dan zal de Europese Commissie beslissen of er voldoende vooruitgang is geboekt om een handelsakkoord tussen de EU en de Britten te bespreken. Die bijeenkomst heeft plaats op 4 december. ‘Het lijkt erop dat die vooruitgang er is, maar we hebben nog niets zwart op wit gezien. Daarom blijven we voorzichtig,’ zegt een EU-ambtenaar tegen The Guardian.

En de Noord-Ierse grens?

Ook is er nog een ander obstakel voor onderhandelingen over een handelsverdrag: de Noord-Ierse grens. De Europese Unie – en Ierland in het bijzonder – wil van de Britten garanties dat er tussen Ierland en Noord-Ierland nog steeds een vrije grensovergang is. Ook moeten de rechten van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk werken, worden gegarandeerd.

Hoe koehandel Amsterdam de EMA opleverde, lees hier de analyse van Syp Wynia.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.