Verenigd Koninkrijk

Brussel bereidt zich voor op naderende val May

09 november 2017

Leiders van de Europese Unie bereiden zich voor op de val van de regering van Theresa May. Nu in een week tijd een tweede minister is opgestapt, is de positie van de Britse premier zwakker dan ooit. Hiermee nemen de zorgen over de Brexitonderhandelingen toe: wat gebeurt er als May deze Kerst niet haalt?

De angst voor een machtswissel in Downing Street 10 is groot. Het zou de onderhandelingen over Brexit, die toch al zeer stroef verlopen, extra bemoeilijken. Vanuit Brussel wordt de instabiele Britse regering nauwlettend in de gaten gehouden. Dat meldt The Times. De Britse krant sprak met een Europese regeringsleider, die zijn zorgen uit. De angst is dat premier Theresa May moet wijken, misschien ten gunste van de onvoorspelbare Boris Johnson, nu minister van Buitenlandse Zaken.

En wat te denken van Jeremy Corbyn?

Een andere mogelijkheid is dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven als de regering valt. Dan lonkt een zege voor de Labourpartij onder leiding van de radicaal-linkse Jeremy Corbyn. Hoewel Corbyn ook voorstander van Brexit is, zal hij ongetwijfeld andere eisen stellen dan de huidige Brexitonderhandelaar David Davis. Een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wordt dan schier onmogelijk, zeker met het oog op de rap naderende deadline van de onderhandelingen (29 maart 2019).

Volgens The Times wordt in Brussel al geopperd om de uitslag van het referendum terug te draaien. Dit met het oog op de verdeling van de stemmen: een zeer nipte meerderheid van de Britten stemde vóór vertrek uit de Europese Unie.

Twee ministers binnen acht dagen ontslagen

Woensdagavond werd de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Priti Patel, gedwongen om haar aftreden bekend te maken. Ze zou tegen May hebben gelogen over contact met Israëlische politici. Zo sprak ze met onder anderen premier Benjamin Netanyahu, met wie ze buiten de officiële kanalen van de Britse regering om afspraken maakte. Hiermee ‘heeft ze niet voldaan aan de standaarden van transparantie en openheid’, geeft ze toe in haar ontslagbrief.

Vorige week woensdag werd Michael Fallon, de Britse minister van Defensie, naar de uitgang gedirigeerd omdat hij is beschuldigd van seksuele intimidatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.