Brussel

Europarlement zegt komst May af: liever op vrijdag naar huis

Door Berend Sommer - 16 november 2017

Kopstukken van het Europees Parlement hebben een ontmoeting met de Britse premier Theresa May afgezegd. May zou naar Brussel komen om te praten met de fractievoorzitters en de voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani. De ontmoeting gaat niet door omdat de fractievoorzitters hun prioriteiten vrijdag buiten Brussel leggen.

May zou naar Brussel komen om de belangrijkste leden van het Europees Parlement in te lichten over de voortgang van de Brexit. Die ontmoeting zou op 24 november zijn. Nu blijkt dat May haar agenda voor niets heeft vrijgemaakt. De leden van het Parlement voelen er niets voor om tot vrijdag in Brussel te blijven. Ze willen terug naar hun thuisbasis. Dat meldt Politico.

‘Een aantal fractievoorzitters hebben er geen ruimte voor kunnen vrijmaken in hun agenda,’ zegt een Parlementslid tegen de politieke nieuwswebsite Politico. ‘Vrijdagen moeten ze meestal in de hoofdstad van hun thuisland zijn.’ De meeste europarlementariërs zijn op vrijdag niet in de hoofdstad te vinden, omdat het parlement dan geen zitting heeft.

Europees Parlement wil May al maanden spreken

Opmerkelijk, want van May wordt al langer verwacht dat ze zich in de hoofdstad van de Europese Unie meldt. Diverse malen werd haar gevraagd om tekst en uitleg over de voortgang van de Brexit, en dat verzoek kwam niet alleen van Tajani en zijn voorganger Martin Schulz. May liet in het verleden weten daar weinig voor te voelen. Ze wil zich beperken tot overleg met de Europese regeringsleiders. Dat gebeurt in de Europese Raad.

Ook Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale fractie ALDE, riep May in het verleden op om haar zegje te doen in het Europees Parlement, waarbij hij onomwonden zei dat het ‘ook in haar belang is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.