Zimbabwe

Geruchten over staatsgreep tegen Robert Mugabe

Door Tom Reijner - 14 november 2017

Is er een staatsgreep aan de gang in Zimbabwe? Ooggetuigen melden dat ze tanks hebben zien rijden in de richting van de hoofdstad Harare.

Een omstander zegt tegen persbureau Reuters dat een van de tanks is gericht op Harare, waar de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zetelt. Een andere tank heeft stelling genomen in de berm van de belangrijkste weg van Harare naar Chinhoyi, op ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad. Soldaten weigeren commentaar te leveren tegenover Reuters. Het persbureau spreekt over vier tanks, maar een ooggetuige heeft het in dit filmpje over zeker tien tanks:

 

Maandag klonken al dreigende woorden van het leger

In Zimbabwe neemt de onrust zienderogen toe, nadat het leger gisteren dreigde in te grijpen als de zuiveringen binnen regeringspartij ZANU-PF niet stoppen. De woorden van legerleider Constantino Chiwenga waren dreigend: ‘Het leger aarzelt niet om in te grijpen om de revolutie te beschermen.’ De voorman van de jongerenvleugel van de partij van Mugabe verweet de legerleiding daarop de grondwet te ondermijnen.

De aanleiding voor het bittere conflict is het ontslag van vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek – hij zit nu in het buitenland – lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden. De 52-jarige Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten ooit een bevoorrechte positie binnen de ZANU-PF, maar moeten steeds vaker het veld ruimen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.