Catalonië

Gevluchte Puigdemont eist vrijlating opgepakte ministers

03 november 2017

Spanje pleegt een aanslag op de democratie. Dat vindt de Catalaanse oud-regeringsleider Carles Puigdemont. De gevluchte Catalaan haalt vanuit Brussel uit naar de Spaanse regering. ‘Als legitiem regeringsleider van Catalonië eis ik de vrijlating van mijn ministers.’

Spanje arresteerde donderdag acht ministers van de Catalaanse deelregering. Er kwam ook een officieel verzoek tot uitlevering van Carles Puigdemont, de afgezette regiopresident van Catalonië. Puigdemont vluchtte maandag naar Brussel. De Belgische justitie buigt zich nu over een uitleveringsverzoek.

Met zijn komst zaait Puigdemont grote verdeeldheid binnen de Belgische regering.  Coalitiepartij N-VA staat niet onwelwillend tegenover een asielaanvraag, wat bij de Belgische premier Charles Michel (MR) leidt tot grote bezorgdheid. De federale regering in Brussel heeft nog niet gereageerd op het Spaanse arrestatiebevel.

Catalaan eist vrijlating ‘regering’

Puigdemont kwam wel met een reactie. Op hoge poten eist hij de vrijlating van de acht leden van de regering die donderdag door de Spaanse politie werden gearresteerd en vastgezet. Vanuit Brussel gaf Puigdemont een persverklaring. ‘Dit is een zeer grote fout en een zeer grote aanslag op de democratie. De Spaanse regering verwerpt de democratie,’ aldus Puigdemont.

‘Er wacht ons een lange en zware onderdrukking,’ voorspelt Puigdemont, die maandag nog probleemloos met de trein naar Brussel afreisde, samen met vier van zijn ministers. ‘We moeten de situatie te lijf gaan zoals Catalanen dat doen: vredig.’ Volgens de afgezette president zullen de verkiezingen – die door Madrid zijn uitgeschreven voor 21 december – zich afspelen in een klimaat van ‘niet eerder geziene repressie’.

Rebellie

Puigdemont en andere separatistische politici zijn aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld. De autoriteiten zeggen twintig verdachten in beeld te hebben, van wie er vijftien voor de rechter zijn verschenen. Puigdemont en vier van zijn oud-ministers bleven weg.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich uitsprak voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde – en door Spanje als ‘illegaal’ bestempelde – onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.