Duitsland

‘Groep Syrische asielzoekers wilde aanslag plegen op kerstmarkt Essen’

Door Elif Isitman - 21 november 2017

In Duitsland zijn dinsdagochtend vroeg zes Syrische asielzoekers opgepakt die vermoedelijk een aanslag wilden plegen. Via andere migranten kwam de politie ze op het spoor.

Migranten zouden de zes mannen hebben herkend als aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), schrijft het Duitse dagblad Die Welt. Ze zouden daar op het slagveld actief zijn geweest.

Verdachten hadden openbaar doelwit voor ogen

Hoewel de plannen nog niet klaar waren, hadden de asielzoekers het voorzien op een openbare plaats, die ze met wapens en/of explosieven wilden aanvallen. Het zou gaan om de kerstmarkt in Essen, maar het Duitse Openbaar Ministerie wil dat niet bevestigen. Kerstmarkten zijn een populair doelwit voor terroristen. Vorig jaar december reed de Tunesische IS-terrorist Anis Amri met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om, en raakten er bijna zeventig gewond.

De terreurverdachten zijn tussen de twintig en de 28 jaar oud. Vier van de verdachten zouden in december 2014 al als asielzoeker naar Duitsland zijn gekomen. de andere twee kwamen iets minder dan een jaar later. Het zestal zou een valse identiteit hebben gebruikt. Volgens de politie waren de mannen geradicaliseerd en zaten ze samen in een ‘netwerk’.

Inlichtingendienst krijgt vaak tips over terroristen onder migranten

De politie deed huiszoekingen in de woningen van de migranten in Kassel, Hannover, Essen en Leipzig, en nam telefoons, laptops en documenten in beslag. Het Duitse OM beschuldigt de verdachten van lidmaatschap van een terroristische organisatie, en de voorbereiding van een terreurdaad.

Volgens Duitse media krijgen de Duitse inlichtingendiensten herhaaldelijk tips binnen over IS-aanhangers die als asielzoeker het land zijn binnengekomen. In verreweg de meeste gevallen wordt er geen bewijs gevonden, of lijkt er sprake van een valse beschuldiging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.