Midden-Oosten

Hariri vliegt naar Frankrijk en hekelt Duitse bemoeienis

Door Elif Isitman - 18 november 2017

De Libanese ex-premier Saad al-Hariri is zaterdag aangekomen in Parijs. Hij vertrok zaterdagochtend vroeg vanuit Riaad, Saudi-Arabië.

Begin deze maand maakte Hariri plotseling bekend dat hij was afgetreden als premier van Libanon. Bij het bekendmaken van zijn ontslag verklaarde hij dat het voor hem een protest was tegen de bemoeienis van Iran via de Libanese sjiitische Hezbollah-beweging. Iran is een aartsvijand van Saudi-Arabië.

Speculaties over gevangenschap Hariri

De kwestie leidde tot veel verwarring en zorgde voor geruchten dat hij werd vastgehouden door de Saudiërs. Vrijdagavond besloot Hariri een einde te maken aan de geruchten en twitterde: ‘Beweringen dat ik in Saudi-Arabië wordt vastgehouden, zijn leugens.’ Daarbij sneerde hij ook nog naar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel.

Syp Wynia over Saudi-Arabië
Exporteur van olie, salafisme en terreur

Gabriel zei op donderdag dat de situatie in Libanon zeer gevaarlijk is, en veroordeelde Saudi-Arabië – overigens zonder dat land met naam en toenaam te noemen. Hij eiste dat Hariri terugkeerde naar Libanon. Zijn bemoeienis strijkt Hariri en Saudi-Arabië tegen de haren in. Saudi-Arabië heeft de ambassadeur in Duitsland dan ook teruggeroepen, en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft protest aangetekend bij de Duitse ambassade in Riaad. ‘Ik ben op weg naar het vliegveld, meneer Gabriel,’ beet Hariri hem in het Engels toe op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Macron ontvangt Hariri in ambtswoning

Zaterdag is de eerste keer dat Hariri Saudi-Arabië verlaat, sinds de aankondiging van zijn ontslag. De Franse president Emmanuel Macron heeft hem uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Élysée. Macron ontvangt hem overigens gewoon nog als premier van Libanon: ‘Het ontslag wordt door zijn land niet erkend, omdat hij er niet is teruggekeerd,’ aldus Macron zaterdag. De Libanese president eiste eerder dat Hariri eerst maar eens terug naar Beiroet moet komen.

Waarom de Franse president Hariri heeft uitgenodigd, is niet geheel duidelijk. De Libanese ex-premier heeft verschillende huizen in Frankrijk, dat wel. Macron zei zaterdag dat hij verwacht dat Hariri terugkeert naar Libanon na het bezoek, maar ‘het is aan hem om zijn agenda in te vullen’.

Voordat hij naar Parijs vertrok, sprak Hariri nog met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en andere officieren. Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder op vrijdag nog dat Libanon pas stabiliteit zal kennen als terreurbeweging Hezbollah de wapens inlevert.

De sjiitische militie Hezbollah krijgt volgens Saudi-Arabië te veel macht in Libanon. Iran is de belangrijkste geldschieter van Hezbollah. Saudi-Arabië doet er alles aan om de macht van Hezbollah in te perken, om de concurrentiestrijd met Iran in het Midden-Oosten niet te verliezen.

Met het verdwijnen van Hariri van het politieke toneel wordt het bestuur van Libanon instabiel. Om de wilde geruchtenstroom tegen te gaan, gaf Hariri vorige week zondag een interview. Hariri zinspeelde in het interview op mogelijke sancties van Saudi-Arabië tegen Libanon, als de invloed van Hezbollah niet wordt ingeperkt.

.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.