Terrorisme

Meer dan tweehonderd doden bij bloedbad Egypte

Door Berend Sommer - 24 november 2017

Bij een aanslag in de Egyptische Sinaïwoestijn zijn meer dan tweehonderd mensen om het leven gekomen. Velen raakten gewond. Vanuit terreinwagens is door terroristen geschoten op moskeegangers in het woestijnplaatsje Bad al-Abd. De aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoedelijk zit terreurgroep IS achter de aanslag.

Dat meldt persbureau AP. Volgens de autoriteiten zijn er 235 doden gevallen, en zijn er meer dan honderd gewonden. Volgens getuigen ontploften er bommen om de moskee heen. Toen de moskeegangers naar buiten renden, openden terroristen het vuur.

‘Ze schoten op mensen die de moskee verlieten,’ zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. ‘Ze schoten ook op de ambulances.’

Drie dagen nationale rouw

De Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi gaat in spoedberaad met de regering. Hij heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd.

Eerder dit jaar werd Egypte ook getroffen door een aanslag, toen zijn 23 soldaten gedood door een autobom. Ook dit gebeurde in de Sinaïwoestijn. Die aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). In 2015 stortte een Russisch passagiersvliegtuig in Egypte neer. IS claimde het vliegtuig te hebben neergehaald, maar dat is niet bevestigd door de Egyptische autoriteiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.