Noord-Korea

‘Koreaanse volk veroordeelt Trump ter dood’

Door Berend Sommer - 15 november 2017

Noord-Korea vindt dat Trump de doodstraf verdient. Dat schrijft de Noord-Koreaanse staatskrant als antwoord op een beledigende tweet van de Amerikaanse president. Trump noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ‘klein en dik’.

De uitspraken zijn onvergeeflijk voor Noord-Korea. In een redactioneel commentaar opent partijkrant Rodong Sinmun het vuur op de Amerikaanse president. ‘De ergste misdaad – die we hem nooit zullen vergeven – is dat hij het lef heeft om de waardigheid van onze hoogste leider aan te tasten. Hij moet beseffen dat hij slechts een walgelijke crimineel is, die door het Koreaanse volk ter dood is veroordeeld.’

‘Ik noem hem toch ook niet “klein en dik”?’

Aanleiding voor het woedende commentaar is een tweet die Trump vanuit de Vietnamese hoofdstad Hanoi stuurde, waarin hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un belachelijk maakt. ‘Ik zou Kim Jong-un nooit “klein en dik” noemen,’ tweette Trump, ‘Waarom beledigt hij me door mij oud te noemen?’

Omdat de Noord-Koreaanse president in het land wordt verafgood, wordt de belediging van Donald Trump hoog opgenomen. Noord-Korea vroeg zich vervolgens af of Trump een psychiatrische stoornis heeft.

Nucleaire arsenaal kan niet worden verwoest

Zuid-Korea maakt zich intussen grote zorgen over het groeiende Noord-Koreaanse nucleaire wapenarsenaal. Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wordt het lastig voor het Noord-Koraanse regime om de wapens te vernietigen, ook als het land dat zelf zou willen. ‘Het wapenprogramma is al zeer ver doorontwikkeld,’ zei Moon dinsdag. Vernietiging ervan zou veel tijd kosten.

Niet dat Noord-Korea dat van plan is: het land heeft altijd aangegeven te willen doorgaan met de ontwikkeling van nucleaire wapens en het huidige arsenaal nimmer te zullen opgeven.

Over nucleaire ontwikkeling wordt niet onderhandeld

Vorige week gaf het isolationistische regime in Pyongyang aan open te staan voor dialoog met de zuiderburen, maar ook dat de ontwikkeling van nucleaire wapens geen onderwerp van onderhandeling zal zijn. Volgens Noord-Korea is het nucleaire wapenarsenaal nodig voor de verdediging tegen een ‘Amerikaanse invasie’. De Verenigde Staten ontkennen plannen te hebben om Noord-Korea binnen te vallen, en blijven hameren op het staken van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.