atoomcrisis

Noord-Koreaanse VN-ambassadeur veegt mogelijke deal met Amerika van tafel

Door Elif Isitman - 17 november 2017

Noord-Korea sluit onderhandelingen met de Verenigde Staten uit. Zolang de Amerikanen militaire oefeningen uitvoeren in samenwerking met bondgenoot Zuid-Korea, heeft het regime in Pyongyang geen behoefte om te praten.

Ook blijft Noord-Korea stug doorgaan met de ontwikkeling van een nucleair wapenarsenaal, zegt de Noord-Koreaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Han Tae Song in een interview met persbureau Reuters.

Laconiek gedrag over sancties

Han doet laconiek over de nieuwste sancties van de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land. Trump overweegt onder meer om het isolationistische Noord-Korea toe te voegen aan de Amerikaanse lijst van terrorisme sponsorende staten.

Amerika en Zuid-Korea besloten vrijdag gezamenlijk om door te gaan met het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict met Noord-Korea, maar de Amerikaanse afgevaardigde gaf aan dat het lastig was aangezien het regime van Kim Jong-un ‘geen signaal’ geeft.

Daarop zegt Han: ‘Zolang er een aanhoudend vijandig beleid tegen mijn land wordt gevoerd en zolang er oorlogsspelletjes worden gespeeld bij onze voordeur, komen er geen onderhandelingen.’ Hij geeft aan geen informatie te hebben over wanneer zijn regime weer een rakettest zal uitvoeren. De nucleaire ontwikkeling blijft doorgaan, zegt hij: ‘Dat is onze enige afschrikking tegen de continue nucleaire dreiging van Amerika.’ De Verenigde Staten ontkennen plannen te hebben om Noord-Korea binnen te vallen, en blijven ook op denuclearisatie hameren.

Noord-Korea ‘is klaar voor meer sancties’

Noord-Korea anticipeert volgens hem op verdere sancties van Trump: ‘Mijn land is er klaar voor,’ zegt Han. De huidige sancties vormen volgens hem een grootschalige mensenrechtenschending. ‘Het lijkt me duidelijk dat het doel is om het systeem van ons land omver te werpen,’ aldus de VN-ambassadeur.

Intussen slingeren de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar de ene na de andere verbale sneer toe. De Amerikanen houden alle opties open, verklaarde Trump eerder. Ook militaire dus En Noord-Korea schijnt zich consequent af te vragen of Trump een psychiatrische stoornis heeft.

Trump is net terug van een twaalfdaagse reis door Azië. Hij sprak daar met onder meer China, Zuid-Korea en Japan. Het probleem met Noord-Korea stond hoog op de agenda.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.