Argentinië

Laatste uren tikken weg voor bemanning duikboot

Door Fleur Verbeek - 22 november 2017

Voor de speurtocht naar de verdwenen Argentijnse duikboot ARA San Juan is een kritieke fase aangebroken. Aan boord is maximaal nog voor een paar dagen zuurstof.

De Argentijnse marine heeft opnieuw een signaal opgevangen dat mogelijk van de onderzeeboot is. Enkele schepen die bij het zoeken zijn betrokken, zijn naar de plek gestuurd van waar het signaal zou zijn verzonden. Dat meldt Clarin, de belangrijkste krant van Argentinië, op basis van twee bronnen.

De Argentijnse marine heeft het bericht nog niet formeel bevestigd.

Verdween na probleem met accu

De duikboot met 44 opvarenden verdween vorige week woensdag in de golven in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan, op ongeveer 400 kilometer van de Argentijnse kust. Nadat de kapitein problemen met de accu had gemeld, werd niets meer vernomen. Daarna werd een grote internationale zoekactie op touw gezet. Die werd door slecht weer de eerste dagen flink bemoeilijkt.

Bij de zoektocht werd zondag een signaal opgevangen, maar uit nader onderzoek bleek dat niet van de onderzeeboot afkomstig. Het is niet duidelijk voor hoelang de boot nog zuurstof heeft. De marine liet eerder weten dat er voorlopig nog voldoende voedsel aan boord is.

Weersomstandigheden flink verbeterd

Inmiddels zijn de weersomstandigheden flink verbeterd. Dat stelt vaartuigen in de gelegenheid het resterende deel van het zoekgebied veel sneller dan de afgelopen zes dagen te doorzoeken. In totaal zoeken zeventien schepen en vijftien vliegtuigen uit negen landen naar sporen van de ARA San Juan. De duikboot werd in 1983 in gebruik genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.