Duitsland

Nog steeds geen regering na marathonoverleg Duitsland

17 november 2017

Na marathononderhandelingen die vijftien uur duurden heeft Duitsland nog altijd geen regeringscoalitie. Vrijdagmiddag gaan de gesprekken tussen CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen verder.

De vier partijen hebben na een lange avond en nacht onderhandelen de gesprekken rond 04.00 uur ’s nachts voor enkele uren opgeschort.

De partijen waren donderdagavond aan een onderhandelingsronde begonnen waarbij grote meningsverschillen over het klimaat, de gezinshereniging van vluchtelingen en de financiën uit de weg moesten worden geruimd. De marathononderhandeling bood geen uitkomst.

Andere coalities zijn niet haalbaar

Bondskanselier Angela Merkel had vooraf laten weten dat het donderdag om beslissende onderhandelingen ging. De partijen moeten er onderling uitkomen, omdat andere coalities volgens waarnemers niet haalbaar zijn. Vanwege de kleuren van de onderhandelende partijen – zwart, geel en groen – wordt ook wel gesproken van de Jamaica-coalitie.

De gesprekken gaan door, desnoods tot en met zaterdag, liet algemeen secretaris Peter Tauber van de CDU weten. ‘We gaan de verlenging in’, zei Cem Özdemir van de Groenen. Hoelang die gaat duren, hangt volgens hem van de scheidsrechter af. ‘Maar het resultaat is doorslaggevend.’

Christian Lindner van de FDP gaf vrijdagmorgen toe dat er op het gebied van klimaat en migratie nog altijd verschillen zijn, maar dat hij optimistisch is dat de resterende meningsverschillen zijn op te lossen. ‘Zo’n historisch project mag niet mislukken omdat we enkele uren tijd tekortkomen,’ zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.