Misdaad

Massamoordenaar Charles Manson (83) overleden

Door Tom Reijner - 20 november 2017

Charles Manson, de Amerikaanse sekteleider die zijn volgelingen in de jaren zestig aanzette tot gruwelijke moorden in Californië, is zondag overleden. Hij is 83 jaar geworden

De zus van actrice Sharon Tate, een van de slachtoffers van Manson, meldde als eerste het overlijden. De gevangenis stelde haar op de hoogte.

Gevangenis spreekt van natuurlijke doodsoorzaak

De sekteleider, die tot levenslang is veroordeeld, werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis. Wat hij mankeerde, is niet bekendgemaakt. In januari moest Manson ook al naar het ziekenhuis. De reden: een ‘acuut medisch probleem’. Bijzonderheden werden ook toen niet prijsgegeven.

Volgens de gevangenis gaat het om een natuurlijke doodsoorzaak. Hij stierf in het ziekenhuis in Kern County in Californië. Manson zat meer dan 45 jaar in de gevangenis. In de jaren zestig verzamelde hij een schare, overwegend jonge vrouwelijke volgelingen die bekendstonden als de ‘Manson Family’.

Vrouw van Roman Polanski bruut vermoord

In de zomer van 1969 dreef hij hen ertoe zeven mensen te vermoorden, onder wie Tate, de zwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Zij werd met talloze messteken om het leven gebracht. In het huis vermoordden drie vrouwelijke sekteleden en een mannelijk lid van de Manson Family ook vier vrienden van Tate.

Manson, die steeds meer last kreeg van paranoïde waanbeelden en obsessies, was zelf niet bij de slachtpartij aanwezig. Volgens de Amerikaanse justitie was de moordpartij onderdeel van een plan van Manson om een rassenoorlog te ontketenen. De massamoordenaar ontsnapte aan de doodstraf doordat de staat Californië die juist in die periode afschafte. Na zijn opsluiting heeft hij twaalf keer tevergeefs om gratie gevraagd. In 1971 zette hij een swastika-tattoo op zijn voorhoofd. Die had Manson tot op de dag van zijn dood.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.