Brexit

May kiest voor frontale aanval op Poetin

14 november 2017

Poetin vormt voor Europa nog altijd de grootste dreiging. Dat zegt de Britse premier Theresa May, die in een speech de vloer aanveegt met Rusland. ‘Dit is een bedreiging voor de internationale orde waar we allemaal afhankelijk van zijn.’

‘Ik heb een heldere boodschap voor de Russen,’ zegt May maandagavond bij een bijeenkomst in Londen. ‘We weten wat jullie aan het doen zijn. En jullie zullen daar niet in slagen. Rusland onderschat de veerkracht van onze democratieën, de aantrekkingskracht van een vrije en open samenleving, en de toewijding van de westerse naties aan de NAVO.’

Volgens de Britse premier zal het Verenigd Koninkrijk ook na de Brexit nauw in Europees verband samenwerken voor de Europese veiligheid. De toespraak komt tegelijkertijd met een cruciaal moment in de Brexitonderhandelingen. Brussel wil snel duidelijkheid van de Britten over de Brexit-rekening. Het Russische medium Russia Today spreekt van een ‘wanhopige schreeuw om steun‘.

‘Russen maken van informatie een wapen’

‘Poetin probeert van informatie een wapen te maken. De staatsmedia maken gebruik van nepnieuws en gefotoshopte beelden om onenigheid te zaaien in het Westen en onze instituties te ondermijnen,’ zegt May. Volgens May zal de Brexit niet leiden tot een ontmanteling van het westerse militaire bondgenootschap, en blijven de Britten eensgezind met de Europese Unie een blok vormen tegen Rusland.

Ook Nederland alert tegen NepnieuwsIn een brief aan de Tweede Kamer zegt Kajsa Ollongren (D66), minister van Binnenlandse Zaken,  alert te zijn op de verspreiding van nepnieuws. Ze wil om de tafel met Facebook, Twitter en Google om de verspreiding daarvan in te perken. In haar brief wijst ze nadrukkelijk naar de rol van Rusland. Dat meldt de Telegraaf.

De Britten gaan extra hulp bieden aan Oekraïne, ‘zowel militair als economisch,’ zegt May. ‘Ook zal onze cyberveiligheid worden versterkt en gaan we onderzoeken hoe we onze grip kunnen verstevigen op geldstromen, zodat de opbrengsten van Russische corruptie niet de Engelse economie in kunnen stromen.’

May beschuldigt Rusland onder meer van hacks op het Deense ministerie van Defensie en de Duitse bondsdag. Volgens bronnen van de Britse krant The Guardian komt de felheid van deze toespraak voort uit de groeiende bewijslast over Russische inmenging.

Overigens deelt de Amerikaanse president Donald Trump die mening niet. Afgelopen weekend zei Trump dat hij Poetin gelooft, wanneer deze zegt geen rol te hebben gespeeld in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.