Zimbabwe

Opvolger Mugabe belooft groei en democratie

Door Fleur Verbeek - 23 november 2017

De beoogde nieuwe president van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa (75) is woensdag teruggekeerd in zijn land. De voormalig vicepresident vluchtte begin deze maand naar Zuid-Afrika omdat hij na zijn ontslag door Robert Mugabe, toen nog staatshoofd in Zimbabwe, naar eigen zeggen zijn leven niet zeker was.

Zijn ontslag luidde uiteindelijk de val in van Mugabe, die dinsdag zijn aftreden bekendmaakte.

Mnangagwa is door regeringspartij ZANU-PF naar voren geschoven om Mugabe op te volgen als president. Hij wordt naar verwachting vrijdag ingezworen. De nieuwe leider zei dat hij pogingen om hem uit de weg te ruimen heeft overleefd en dat de Zimbabwanen hebben gesproken.

Lees ook het duidende commentaar van René van Rijckevorsel:

Na Mugabe: is Zimbabwe beter af met de ‘krokodil’?

Jarenlang steun en toeverlaat Mugabe

‘De stem van het volk is de stem Gods,’ zei Mnangagwa, die jarenlang de steun en toeverlaat was van Mugabe voordat hij in ongenade viel. De 93-jarige president wilde zijn veel jongere vrouw Grace als zijn opvolger. Mnangagwa sprak duizenden enthousiaste aanhangers toe die zich voor het partijgebouw in Harare hadden verzameld. ‘Vandaag zijn we getuige van het begin van een nieuwe democratie die zich ontvouwt.’

Mnangagwa beloofde zijn gehoor naast democratie ook vrede, economische groei en heel veel banen. Hij staat bekend als een hardliner, bijgenaamd ‘de krokodil’, en trouwe bondgenoot van de legerleiding. In het verleden leidde hij onder meer de geheime dienst en het ministerie van Justitie.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai eiste zo snel mogelijk vrije en eerlijke verkiezingen om van Zimbabwe weer een succesvolle democratie te maken. Of de overgangsregering van Mnangagwa bereid is tegenstanders te laten meepraten, is vooralsnog onduidelijk. Ook is onzeker of en op welke termijn de militairen de macht zullen afstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.